НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

«Ой на Івана, та й на Купала»

Дата: 07.07.2017 18:14
Кількість переглядів: 681

Фото без опису  В пору, коли духмяне українське літо в самому розпалі, з квітчастими вінками і яскравими вогнищами - приходить свято Івана Купала.

  День літнього сонцевороту, що збігається з Різдвом Івана Хрестителя. Ім'я ж святу дав Купало - поганський бог земних плодів. Колись йому приносили в жертву хліб - головний дар української землі. Та вже багато літ цього ідола ніхто не вшановує, про його божественну суть забули, а самого перетворили на опудало. Головні атрибути свята - це Купало й Марена. Тому до цього свята молодь заздалегідь старанно готувалась: робили опудало, готували деревця (називали їх «Мареною» або «Купалом»), плели з живих квітів вінки, збирали хмиз, готували кулі соломи на вогнище. Довкола опудал молодь водить таночки та співають ритуальні купальські пісні. Дівчата плели вінки з польових квітів й перед заходом сонця збиралися на вигонах біля річок.

  Ввечері, коли за обрієм ховалося сонце, а на небі з’являлися діаманти зірок, молодь збиралася на умовленому місці (здебільшого недалеко від річки, на узліссі чи в гаю) і навколо «марени» починали водити хороводи.

  Так, протягом останніх років це свято дійсно перетворилося в цікаве костюмоване дійство, яке об’єднує не лише молодь, а й людей старшого покоління.

   Цікавим та багатолюдним виявилося свято Івана Купала у  нашому селищі цього річ.   Постановку театралізованого дійства цього року  проводив  колектив Новопразького БК № 2 під керівництвом  Світлани Сафронової.  Свої виступи жителям селища та його гостям дарували; народний аматорський хор «Хлібодар», народний  аматорський  фольклорний  колектив  «Калина»,  народний   аматорський  музичний гурт «Петриківські  козаки», вокальний  гурт  «Молодиці», народний аматорський театр малих форм «Петриківська громада», танцювальний гурт «Невгамовні», танцювальний гурт «Флеш», танцювальний гурт «Смайл», дует «Аліна і Альона»,  Анастасія Мазарчук, Анжела Адаменко.

    Привітала усіх новопразьців та гостей селищний голова Ольга Горбенко: - У цей особливий вечір бажаю аби добра доля завітала у всі домівки! Нехай ніщо не затьмарить гарний настрій цього дня. Міцного здоров'я та родинного щастя!  Нехай купальське вогнище очистить усі родини від негараздів і хвороб! Залишайтесь завжди гарними та чуйними людьми! Гарного свята нам!

  Протягом заходу проходили цікаві естафети з розіграшем подарунків  у вигляді світловипромінюючих обручів. Виступ майстрів завершився запаленням купальського багаття та масовими хороводами. До пізньої ночі присутні  розважалися під звуки  музики, танцювали, відпочивали – насолоджувалися святом.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь