НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

«Ігри Нескорених»: наш земляк узяв участь у міжнародному заході для ветеранів та військовослужбовців

Дата: 24.06.2024 08:51
Кількість переглядів: 243

Фото без опису

«Ігри Нескорених» – це найбільший в світі міжнародний захід для ветеранів та військовослужбовців, які отримали поранення, травми або захворювання, виконуючи свої службові обов'язки.

Участь у спортивних змаганнях в паралімпійському стилі узяв мешканець Новопразької громади Арсен Рябошапко – спортсмен, моряк та воїн 77 окремої аеромобільної бригади. Воював з росією, отримав серйозне поранення під Бахмутом, наразі проходить процес реабілітації після поранення. Воїн представляв Кіровоградщину на кваліфікаційному етапі «Ігор Нескорених» у Києві.

 Фото без опису

Загалом у змаганнях, які пpоходили з 31 тpавня по 02 чеpвня у Києві, взяли участь 329 учасників. Вони випpобували власні сили у 9 адаптивних видах споpту. Арсен узяв участь у змаганнях з велоспорту, баскетболу на кріслах колісних та легкої атлетики.

Фото без опису  Фото без опису

В ході бесіди з журналістами Арсен розповів про свій бойовий шлях, любов до спорту та погляди на життя.

 

– Чим ви займалися до повномасштабного вторгнення та як потрапили до війська?

За цивільною освітою я моряк-електромеханік. Офіцер торгового флоту, але не класичний моряк, як більшість тих, хто ходить в моря роками. Для кращого розуміння: коли моряки за 4 роки роблять 8-10 контрактів в море, то я за 8 років своєї морської кар'єри зробив тільки 8 контрактів, в середньому по 4-5 місяців. Тому що жив футбольним життям, не професійним, проте прагнув того та займався спортом загалом.

Фото без опису

На початок повномасштабної війни я був за кордоном, близько канадських берегів. До речі, у мене день народження 24 лютого. Колись я вирішив, що кожен свій день народження буду святкувати по-особливому. В один із днів я захищав дипломну роботу, а на цей вирішив пробігти дистанцію марафонську на біговій доріжці в морі. Після доріжки йду втомлений та зустрічаю матроса, який говорить: «Вітаю з днем народження та бажаю, щоб це був найгірший день народження у твоєму житті». Так я зрозумів, що почалась повномасштабна війна.

 

– Як потрапили до війська?

Розумів, що пересиланням коштів через волонтерів чи одразу військовим для їхнього забезпечення недостатньо і потрібно ставати захисником. Одразу хотілося кинути все та їхати в Україну, ставати до лав ЗСУ. Але прийняв рішення допрацьовувати контракт, щоб не псувати стосунки з компанією, продовжував надсилати гроші волонтерам.

Було дуже складно жити там, коли всі рідні, друзі в небезпеці вдома. Сумнівів не було ні на мить, що я повернусь та буду служити, але більшість моряків не розуміли й не підтримували подібних планів, вони знаходять дуже різні та смішні аргументи на захист своєї бездіяльності та байдужості.

Коли повернувся до України, я прийшов у військкомат, кажу: «Дайте мені хоч зараз автомат і я пішов кришити росіян, але є одна проблема: я того не вмію і скоріше за все мене будуть кришити. То зробімо так, щоб перед тим я встиг щось корисне зробити». Мене почули й так я поїхав на відбір у 77 окрему аеромобільну бригаду.

 

– Як я розумію, ви тепер ветеран і наразі не берете участі у бойових діях?

Так, в Бахмутському районі під час виконання завдання в стрілецькому бою отримав кульові поранення в праве та ліве стегно з переломом це офіційно, але це була ще та історія, з повзанням на руках, сльозами та зневірою.

Фото без опису

– Як поверталися до цивільного життя?

 З початку реабілітації, коли стало зрозуміло, що бігати марафони найближчим часом я не зможу, я все одно почав шукати, де буду максимально корисним та отримуватиму задоволення від роботи, тому що війна не закінчилась і це вже наш спосіб життя. Були курси з психології для військових та їхніх близьких, які я пройшов. Зараз планую вступати на магістратуру з психології. Потім курси зі збирання FPV-дронів, в цьому напрямку я і зараз працюю.

 

– Як вирішили поїхати на «Ігри Нескорених»?

 Слухаючи радіо, почув дуже гарну рекламу. Моя дівчина, яка сиділа поряд в авто сказала: «Так це для тебе».

 

– Як відбувалися змагання?

Змагання то дуже круто, а ще крутішим був сам тренувальний двотижневий кемп. Дуже емоційно, захопливо. Багато однодумців та цікавих людей, побратимів. Заняття з тренерами також було на найвищому рівні. 

На тренувальні збори я їхав з планами змагатись потім в тенісі, веслуванні на тренажерах та стрільбі з лука, але протягом тижня я спробував інші адаптивні види спорту і прийшов до рішення, що деякі види спорту мені будуть більш корисні, хоч і медалі я там навряд візьму

Тому обрав біг та велотренажері, щоб давати більше та правильне навантаження на мої поранені стегна. Так, медалей у цих дисциплінах я не взяв, тому обрав ще й баскетбол на візках, де отримав масу приємних емоцій, насолоду від гри і бронзову медаль.

Фото без опису

 

– Що найцікавіше у змаганнях, процесі підготовки?

Ці змагання більшою мірою не про медалі, а про реабілітацію та повернення у повноцінне життя. Тож увага і була спрямована на те, щоб ці види спорту допомагали відновленню, а не погіршували його. На кемпі тренери працювали персонально з кожним, формували тренування, враховуючи ті чи інші обмеження.

Раніше я мав стереотип, що якщо я люблю займатись спортом і взагалі активним життям, то повернення з фронту інвалідом - найгірший сценарій. Але зараз, поспілкувавшись з новими побратимами, познайомившись з адаптивними видами спорту зрозумів, що спортивне, активне життя продовжується, потрібно лише бажання.

Якось побратим, який втратив ноги, у мене запитав жартома: «Арсене, знаєш, чому безногі люблять грати в шахи та шахи? Тому що там можна ходити». Гумор допомагає швидше прийняти ситуацію та обставини, в яких опиняються люди та рухатись далі.

Фото без опису Фото без опису

– Що плануєте найближчим часом?

– Процитую класика: «Не буду х***ьою займатись, а буду жити красіво, буду шпіоном. Читатиму книги, дрісіруватиму любиму обізяну і ходитиму в театр з красівими тьолками, получать удовольствіє». У найближчих планах пройти ВЛК і продовжувати службу. Хочу отримати військове офіцерське звання.

Маю різні пропозиції, одна з яких - курсовим офіцером у військово-морському інституті. Війна для нас - це вже спосіб життя. Повернення до того, чим займався до війни, неможливо. Буду проживати найкраще зі своїх життів, радіти дрібницям і рухатись в напрямку перемоги.

 

Проєкт втілює Міністерство у справах ветеранів, Український ветеранський фонд, ГО «СтратКом Україна», ГО «Ігри Інвіктус України», ГО «Повернись живим!».

 

Фото: фотоархів Арсена Рябошапка, УкрінформФК «Олександрія».

Інформація Центральноукраїнського бюро новин - Central Ukrainian Bureau of News, CBN


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь