НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Радон: Ризик і захист

Дата: 18.01.2024 14:48
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

Донедавна вважалося, що головну небезпеку для здоров’я людини становлять, насамперед, три чинники: забруднені повітря, вода і ґрунт. Зараз до них додається радон. Причому, якщо від загазованого повітря вулиць можна знайти прихисток у своєму домі, причинивши щільніше вікна, то від радону у такий спосіб не заховаєшся.

Під загальною назвою «радон» об’єднано радіоактивні гази радон (Rn-222) і торон, що утворюються внаслідок розпаду урану, торію й радію. Ця невидима речовина не має ні запаху, ні кольору, ні смаку. Основним елементом спектру випромінювання радону є альфа-частинки (протони і нейтрони), які дуже згубно впливають на клітини організму. У свою чергу радіоактивний газ і сам розпадається, утворюючи полоній, свинець, вісмут та інші дочірні продукти, які теж шкідливі для організму.

У найбільших обсягах радон зустрічається в уранових копальнях. Але від нього, якщо не дотриматися запобіжних заходів, не застраховані будь-які будівлі. Цей газ проникає в приміщення кількома шляхами: з підстилаючих ґрунтів, будівельних матеріалів і конструкцій, з водою, що видобувається з підземних джерел, з блакитним паливом, завдяки якому ми готуємо страви на газовій плиті. Присутній він і в складі атмосферного повітря.

Радон у сім з половиною разів важчий за повітря, тому часто накопичується у підвалах, одноповерхових будинках, на перших поверхах будівель. Але це не означає, що мешканці квартир на вищих поверхах убезпечені від нього. Ситуацію ускладнює використання металопластикових вікон, які в закритому положенні не мають жодної шпаринки для хоч якоїсь вентиляції. За таких обставин на будь-якому поверсі концентрація радону може збільшуватися.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я переконані, що якість повітря всередині житла є важливішою для здоров’я людини і її благополуччя, ніж поза ним. Одним з основних показників, який характеризує житло, є необхідний об’єм повітря на кожну людину. Фахівці вважають, що оптимальною є оселя площею не менше 17,5 кв.м на людину і висотою не менше трьох метрів. За таких умов об’єм повітря на одну людину дещо перевищує 50 кубічних метрів. Слід зауважити, що в приміщеннях з поганою вентиляцією радон практично присутній постійно.

Атоми радону приєднуються до частинок пилу й утворюють у приміщенні такий собі радіоактивний аерозоль. Вдихаючи його, за одну хвилину легені людини бомбардують мільйони радіонуклідів. Тому дихальна система є найвразливішою. Багато вчених вважають це опромінення другою за значенням (після куріння) причиною виникнення раку легенів. Розчинюючись у крові та лімфі, радон і продукти його розпаду швидко розносяться по всьому тілу і здатні викликати лейкемію.

Крім того, злісні атоми вибірково накопичуються в деяких органах і тканинах, особливо в гіпофізі і корі надниркових залоз, які визначають гормональну активність організму та регулюють діяльність вегетативної нервової системи, концентруються також у серці, печінці та інших життєво важливих органах. Особливо радон небезпечний для дітей, оскільки дитячий організм вразливіший.

Також слід обмовитися, що концентрація радону залежить не лише від ґрунтів, а й пори року, часу доби, погоди, клімату тощо. Наприклад, у нашому кліматі радіоактивного газу в житлі менше влітку і більше взимку, бо за холодної пори кімнати гірше провітрюються.

Що робити, аби убезпечити від впливу радону себе і своїх близьких:

Найперше варто виявити небезпечні рівні речовини прямим вимірюванням. Як це краще зробити, можна з’ясувати в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. В Україні безпечні такі норми: 100 Бк/м3 для існуючих будівель і 50 Бк/м3 для дитячих закладів і новобудов.

Якщо ваш дім побудований на радононебезпечній ділянці - це не означає, що жити там не можна. Спеціалісти радять добре ізолювати від землі підлогу будинку, максимально закрити щілини в підлозі та загерметизувати місця підводу комунікацій. Для цього згодяться плити, бітум, лінолеум, червона глина. Слід також надійно герметизувати підвали і напівпідвали. Водночас треба взяти за правило регулярно й ефективно провітрювати приміщення, а в кухні обов’язково мати потужну приточно-витяжну вентиляцію не тільки для виведення продуктів спалювання газу, а й радону.

Чим частіше в оселі відкриваються кватирки, тим швидше газ вивітрюється. Провітрюйте кімнату впродовж 1-2 годин - цим ви зменшите рівні радону в приміщеннях у кілька разів.

Таким чином, навіть найпростіші, на перший погляд, дії здатні вберегти людину від небезпеки, яку в собі криє радон.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь