Свята наближаються: ЯК уникнути Харчового отруєння
Незабаром в Україну прийдуть різдвяні та новорічні свята. За традицією ми готуємо найсмачніші страви і у великому асортименті, проте в умовах війни та відключень світла така традиція може мати негативні наслідки у вигляді кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Попри всі застереження, часто трапеза залишками святкових страв закінчується харчовим отруєнням. Тому слід знати про симптоми, які вказують на проблеми:
-
сильна нудота;
-
діарея;
-
багаторазова блювота;
-
підвищення температури, озноб;
-
спазми та тяжкість в області шлунка;
-
запаморочення, слабкість;
-
метеоризм.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!
Запобігати харчовим отруєнням значно легше чим лікувати. Тож аби свята залишили після себе лише позитивні спогади радимо дотримуватись низки рекомендацій:
-
перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
-
під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
-
чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
-
готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2… +6°С;
-
якщо страва готувалася заздалегідь, перед вживанням її слід перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;
-
не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;
-
кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2…+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
-
обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
-
не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
-
курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
-
свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;
-
не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
-
зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
-
важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
-
не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Щоб у свята не було проблем з травними органами, потрібно дотримуватися принципу достатності, не переїдати, не перевантажувати свій організм, вставати з-за столу з легким почуттям голоду. А головне – не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів під час відключень електроенергії.
Бережіть себе і будьте здорові!
Олександрійське районне управління
Головно управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області