НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

УРЯД ЗАТВЕРДИВ СТРАТЕГІЮ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ НА 2023-2027 РОКИ

Дата: 24.11.2023 11:29
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

В Україні продовжується реформа системи харчування у закладах освіти, яка розпочата у 2020 році. Наприкінці жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердив операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках, відповідне розпорядження від 27 жовтня 2023 року № 990-р опубліковано на сайті Кабінету Міністрів України.

Розробку та імплементацію реформи системи харчування в закладах освіти України започатковано за ініціативи першої леді Олени Зеленської. До реформи також залучена і Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Прийняття цього документу є одним з важливих кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників - від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Так, актуальними проблемами залишаються неналежні умови організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування.

Стратегія реалізується двома етапами: перший етап 2023-2024 роки; другий етап 2025-2027 роки.

Стратегія реформування організації харчування містить чотири стратегічні цілі реформи на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:

  • достатність фінансового ресурсу у замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно;

  • відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР;

  • забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;

  • свідоме обрання українцями здорового харчування.

Стратегічною метою державної політики в межах реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року є забезпечення різноманітного, збалансованого і якісного харчування в закладах освіти, що, зокрема, сприяє соціальному захисту вразливих груп населення, формуванню у громадян навичок, усвідомленому вибору здорового харчування (як прояву піклування про власне здоров’я та психологічний стан у критичних умовах).

Показники досягнення стратегічної мети:

  • зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;

  • рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;

  • зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;

  • збільшення кількості учнів, які харчуються у закладах освіти;

  • кількість комплексно модернізованих/відновлених харчоблоків.

Та найголовніше реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства, виростити дітей здоровими, щоб вони розуміли цінність збалансованого якісного харчування і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.

Держпродспоживслужба є стейкхолдером реформи з організації харчування, однією з відповідальних за виконання завдань. Наразі Держпродспоживслужба працює над:

  • затвердженням примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти;

  • розширенням переліку сучасних страв і технологічних карток (рецептури) для харчування в закладах освіти;

  • розробленням рекомендацій і нормативно-правових актів щодо організації харчування в закладах освіти на період воєнного стану.

Нагадаємо, в Україні змінений Порядок організації харчування в закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування в закладах освіти (фабрика-кухня, опорна кухня, базова кухня). Кожен заклад обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної їжі.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь