НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Новопразька паляниця за старовинним рецептом представлена в області

Дата: 17.11.2023 14:16
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

17 листопада делегація представників Новопразької селищної територіальної громади взяла участь у тематичній благодійній експозиції «Все буде паляниця!» з нагоди відзначення Дня працівників сільського господарства, що відбувається у м. Кропивницький.

Метою заходу є збір коштів на придбання автомобіля для захисників нашого неба від ворожих атак, а коштує необхідне авто 300 тисяч гривень.

Фото без опису    Фото без опису

У благодійній експозиції взяли участь 36 громад із 4 районів Кіровоградської області, а також окремі навчальні заклади, аграрні організації області, суб’єкти господарювання сфери торгівлі та ресторанного бізнесу тощо. Кожен учасник презентував хлібобулочні вироби, різні смаколики і, обов’язково, коровай чи паляницю, що уособлює хліборобні традиції кожної громади та вишитий рушник, який демонструє майстерність місцевих вишивальниць.

Фото без опису

У Новопразької громади особлива місія – поділитися рецептурою автентичного  хліба, який є притаманним нашій території та зберігається у родині місцевої жительки Старчик Алли Юріївни. За результатами презентацій хлібних виробів громад області, наш стародавній рецепт може бути включено до переліку пам’яток нематеріальної культурної спадщини Кіровоградської області. Особливістю хліба є те, що він замішується на власноруч виготовлених хмельових дріжджах затертих висівками та випікається на капустяному листі у справжній українській печі під особливі примовляння, що передаються із покоління в покоління господинь Новопразької громади. Обрядовий рушник для презентації традицій вишивки Новопразької громади виготовила Моздолевська Тетяна Миколаївна, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Фото без опису

Під час заходу вдалося зібрати 4914 грн, усі кошти від реалізації продукції, що виготовили вправні господині нашої громади було передано до загального збору на підтримку Збройних Сил України. Також окремі грошові внески на загальну суму 7300 грн зробили колективи закладів: Шарівський ліцей, Новопразька дитяча музична школа, Новопразький ліцей №2, Новопразька публічна бібліотека та працівники Шарівського і Пантазіївського старостинських округів.

Фото без опису  Фото без опису 

До виготовлення хлібної та кондитерської продукції долучилися працівниці ЗДО «Сонечко», ЗДО «Рукавичка» і філія «Журавлик», та Шарівського ліцею. Оформленням інсталяції від громади опікувалися працівники Новопразького селищного будинку культури №1 та Будинку дитячої та юнацької творчості, а у презентації задіяні працівники Новопразького селищного будинку культури №2, Новопразької дитячої музичної школи, Світлопільського сільського будинку культури.

Фото без опису

Серед організаторів участі та безпосередніх учасників нашої делегації були представники закладів освіти, культури, сільськогосподарських підприємств,  селищної ради та просто небайдужі громадяни – гарна команда, що показує згуртованість та самовідданість, патріотизм і справжню силу волі навіть у воєнний час.

Разом переможемо! Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь