НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Додаємо дієвих інгредієнтів в молодіжну роботу Новопразької громади

Дата: 23.10.2023 10:11
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

 

🌟Ми не віримо, коли нам кажуть, що в громаді нема активної молоді. Її просто треба краще пошукати. А якщо підійти креативно, творчо та використати вау-молодіжні формати, то можна отримати заряджену молодіжну команду, готову до втілення крутих соціальних ініціатив!

🎯І саме такий результат отримався після Ідеятону, де спільно з молоддю та активними вчителями Новопразької громади створили мобільний молодіжний простір на базі Новопразького ліцею №1. У подальшому саме тут будуть проходити культурні, неформальні освітні та змістовно-дозвіллєві заходи, які молодь сама ж нагенерувала під час Ідеятону.

Фото без опису

🛠Протягом Ідеятону молодь, яка навчається в ліцеї, а також молоді вчителі, зокрема і з інших навчальних закладів громади, пройшли навчання з теми громадських просторів, вуличної молодіжної інфраструктури та розробки молодіжних заходів як інструментів молодіжної роботи, з наявних матеріалів спроектували вигляд простору, а головне - потім самі ж його й оформили (складали ящики та каркас для банеру, столи та лавки, задекорували гірляндами та квітами). І вже попередньо спланували активності, які будуть проходити на базі простору - кіноперегляди, чайні церемонії, настільні та навчальні ігри, майстер-класи, зустрічі з цікавими людьми громади. Від ГО “Агенцією сталого розвитку “Хмарочос” отримали освітню гру “Вибір”, яка допоможе розвивати лідерські якості молоді та сприятиме налагодженню комунікації в спільноті.

🎡Запам’ятався Ідеятон бренд-майстернею, де учасники та учасниці навчалися брендувати та надихнулися на створення бренду Новопразької громади. Крім того молодіжний актив ліцею став амбасадором безпеки Громадського хабу Амбасадори безпеки від Агенція сталого розвитку "Хмарочос": учасники та учасниці познайомилися з ідеями заходів та інструментами, які допомагають підсвітити пішоходів та велосипедистів в темний період доби за допомогою світловідбивної стрічки.

 

💬“Очікуємо, що цей простір стане улюбленим місцем для наших діалогів” (Настя).

💬“Ми по-іншому подивилися на простір нашої школи, побачили багато яскравих прикладів, як він може виглядати. Це надихає” (Вікторія).

💬“Тут весело і незвичайно. Виявляється, все може виглядати інакше, якщо разом творити” (Володимир).

🫶Фішкою цього простору є його мобільність, адже все легко складається та переформатовується під потребу, можна за пів години все перемістити на подвір’я, змінити декор та проводити заходи вже на свіжому повітрі. Тепер у молоді є “своє місце” для реалізації ідей, місце, де комфортно та безпечно.

Фото без опису

💬“Це пілотний проєкт, який з'явився як відповідь на виклики, які ми з’ясували час картування молодіжної роботи в Новопразький громаді та під час Діалогів участі. Обраний для створення простору ліцей знаходиться на одному з кутків селища, де немає неформальних місць для молоді, ліцей має укриття та велику мотивацію підтримувати молодь в розвитку. Посилити молодіжний потенціал закладу підтримали керівництво ліцею та молодіжне самоврядування. Тож тут пазли склалися і вже маємо чіткі подальші плани дій” (Ірина Ткаченко, експертка із залучення та інструментів участі проєкту DOBRE. Голос громад - Дніпропетровщина та Кіровоградщина).

💬“Починаємо з простого і мріємо про велике. Ідеятон переконав, що найцінніше - це люди, ідеї, той людський капітал, який вже є в громаді. Поки що простір без назви, та вже скоро ми почуємо про новий молодіжний простір, який буде розвиватися, адже в молодіжного активу, який взявся за його створення, великі мрії і бажання діяти” (Вікторія Поліщук, координаторка молодіжного напрямку DOBRE. Голос громад - Дніпропетровщина та Кіровоградщина).

💬“Пандемія та війна внесли зміни в життя молоді громади, яка навчається в ліцеї. Ідея зі створенням неформального місця для молодіжних заходів це як ковток свіжого повітря! Нам приємно бачити вмотивованість і зацікавленість від учасників. Формат і тема - супер! Досвід участі в проєктах буде корисним для молодих людей, а ми готові підтримувати їх” (Ірина Півняк).

Фото без опису

💪Подальший супровід в діяльності молодіжного простору здійснюватиме ГО «Агенцією сталого розвитку “Хмарочос”» в межах проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

*** Молодіжний ідеятон в Новопразькій громаді відбувся в межах проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що втілюється ГО “Агенцією сталого розвитку “Хмарочос” та виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь