НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Перший за 15 років смертельний випадок сказу у людини

Дата: 17.10.2023 18:49
Кількість переглядів: 225

Фото без опису

Відповідно до інформації центру громадського здоров’я МОЗ України, у Вінницькій області вперше за 15 років зафіксували випадок смерті людини від сказу.

Випадок пов’язують з покусом домашньою кішкою, яка наступного дня зникла. Люди не звернули на це увагу і занадто пізно звернулися по допомогу.

Це сталося у Могилів-Подільському районі. Людину госпіталізували до Могилів-Подільської лікарні з діагнозом "Сказ". Невдовзі вона померла.

Нагадаємо, що сказ - це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Основним і єдиним надійним методом профілактики сказу у тварин є щеплення, які необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вашого регіону. Також намагайтесь мінімізувати контакти вашого чотирилапого друга з дикими та безпритульними тваринами. Тримайте під контролем його поведінку та харчові звички.

Від тварини до людини сказ передається через укус або ослинення. Якщо укус або ослинення відбулись, єдиний дієвий метод врятуватись — одразу звернутись до лікаря та зробити щеплення (введення антирабічної вакцини), яке, до речі, є безкоштовним

Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й та 28-й дні.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь