НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Короста: причини зараження, профілактика

Дата: 28.09.2023 17:08
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Короста (лат. scabies) – інфекційне паразитарне захворювання шкіри, яке виникає при проникненні в шкіру коростяних кліщів.

Короста надзвичайно заразне захворювання. Стати жертвою коростяного кліща може будь-яка людина. Паразиту потрібно 20-30 хвилин, щоб проникнути в шкіру іншого господаря.

Коростяних кліщів можна побачити лише під мікроскопом. Розмір самок досягає до 0,5 мм, а самці вдвічі менші. Пік їхньої активності припадає на вечірній час і першу половину ночі. Розмножуються кліщі просто на шкірі, після чого самці гинуть, а самки починають рити в шкірі коростяний хід зі швидкістю 0,5-5 мм на добу. У хвостовій частині такого ходу утворюється папула або міхурець, там самиця відкладає яйця. За ніч запліднена самка відкладає 3-4 яйця. Цикл розвитку кліща триває до 20 днів, а тривалість життя від одного до двох місяців. Поза людиною паразит живе 3-5 діб.

Фото без опису

Інкубаційний період триває близько десяти днів, після чого виникає нестерпний свербіж та з’являється різного типу висипання. Локалізується висипання на міжпальцевих складках, бокових поверхнях пальців, животі (особливо пупкова зона), стегнах, поперековій ділянці, сідницях, статевих органах у чоловіків, молочних залозах у жінок, а також розгинальних поверхнях ліктів.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України кількість захворілих на коросту за 7 місяців 2023 року становить 1628 осіб, для порівняння у 2022 році за аналогічний період було зареєстровано - 1251 випадків.

Чинники, що сприяють поширенню корости: утримання дітей у колективах (дошкільні дитячі заклади, інтернати, школи), міграція населення (туризм, сезонні роботи, відрядження, під час масових міграцій населення та воєнних дій), нехтування правилами особистої гігієни, несвоєчасне звернення за медичною допомогою, нераціональне самолікування. Траплялися випадки зараження коростою в лазнях, душових, готелях, поїздах та пляжах. 

Основними причинами для цього паразитарного захворювання є:

антисанітарія та недотримання правил особистої гігієни;

безпосередній контакт із зараженою людиною;

носіння одягу сторонніх людей, використання чужих предметів гігієни;

хаотичні статеві відносини.

Масштаб і схема профілактичних заходів диктується конкретною епідеміологічною ситуацією. Всі особи, що знаходилися в осередку зараження разом з хворим на коросту повинні проходити одночасне лікування, щоб уникнути повторної інвазії.

Крім медичних засобів, які застосовуються для нанесення на шкіру за рекомендацією лікаря велике значення має щоденне дотримання санітарно-гігієнічного режиму, щоденне миття, заміна натільної білизни, кип’ятіння та прасування натільної та постільної білизни. Верхній одяг необхідно почистити пилососом, особливо всередині, де знаходяться шви.

Також величезне значення в боротьбі з хворобою має якісне водопостачання.

Слідкуйте за чистотою шкіри. При появі висипів звертайтесь до лікаря.

Будьте здорові!

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь