НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

НОВА СИСТЕМА ХАРЧУВАННЯ - ВАЖЛИВИЙ КРОК ДО ЗДОРОВ’Я ДИТИНИ

Дата: 11.09.2023 15:03
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

Попри повномасштабну війну триває реформа харчування в українських закладах освіти, яка була ініційована першою леді України Оленою Зеленською. Реформування здійснюються відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі. Розпочали зміни ще в 2020 році, а до процесу їх реалізації залучено представників МОЗ, Міносвіти, Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, Мінагро, Мінфіну, Мінінфраструктури, дієтологів, а також громадських організацій та міжнародних партнерів.

Метою реформи є зміна системи харчування – це норми споживання, технологічні процеси, обладнання харчоблоків, закупівля продуктів, надання послуг харчування. Також зміна суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування й корисних харчових звичок.

У лютому 2023 року затверджено Рекомендоване Примірне чотиритижневе сезонне меню для організації одноразового харчування дітей віком від 6 до 18 років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період. У серпні цього ж року за технічної підтримки ВООЗ завершилася верифікація документації (технологічних карток) на страви та вироби, що готуватимуть у закладах дошкільної освіти. Тут міститься понад 400 карток з рецептами страв, які можна використовувати під час складання оновленого дитячого меню у садочках. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню використовувати продукти, притаманні для конкретної пори року. Страви та вироби з переліку можна вносити до будь-якого сезонного меню. В ньому наведені необхідні розрахунки (вага брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Крім того, документи переведено в більш зручний для роботи формат, який дозволяє автоматизувати розрахунки для потрібної кількості порцій тієї чи іншої страви.

В межах наданих повноважень Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів та страв відповідно до постанови Кабміну від 24 березня 2021 року № 305 та Санітарних регламентів для закладів дошкільної та загальної середньої освіти, затверджених наказами МОЗ України.

Крім того, з метою підвищення обізнаності щодо норм та стандартів роботи спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби області здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо забезпечення санітарно-гігієнічних вимог, протиепідемічного режиму в їдальнях та на харчоблоках закладів освіти.

Усі заходи реформи системи харчування в закладах освіти повинні забезпечити повноцінне, збалансоване, безпечне харчування дітей та підвищувати імунний захист дитячого організму від впливу навколишнього середовища, що в кінцевому результаті безпосередньо вплине на здоров'я суспільства.

Тож Реформа продовжується і повинна підтримуватись не тільки організаторами дитячого харчування, а й батьками, громадою та причетними контролюючими службами.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь