НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Кір - небезпечна хвороба

Дата: 31.08.2023 11:03
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

Кір – це захворювання вірусної етіології, що виникає найчастіше в дітей 2-5 років, іноді в дорослих людей до сорока років, якщо вони не перехворіли раніше.

Ця хвороба швидко передається та залишається однією з тих, що найчастіше призводить до смерті дітей у ранньому віці, хоч вакцина проти кору існує вже давно.

Згідно із статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за 7 місяців поточного року в Україні зареєстровано 30 випадків захворювання на кір. Для порівняння за аналогічний період 2022 року – 5 випадків.

Кір має повітряно-крапельний шлях передачі. Він потрапляє в організм людини через слизові оболонки очей і верхніх дихальних шляхів, поширюється при спілкуванні, чханні та кашлі. Кором можна заразитися від хворої вірусом людини з моменту появи перших симптомів (початку висипань на шкірних покривах) до 120 годин (5 діб). Якщо людина заразилася, може пройти декілька тижнів, перш ніж з’являться перші прояви хвороби.

Починається хвороба гостро із загальної інтоксикації: температура до 38оС і вище, загальна слабкість, головний біль, сухий кашель, кон’юнктивіт. Період висипання починається з 4-5 дня хвороби. Перші елементи висипання виникають за вухами, на спинці носа, потім протягом першої доби висип швидко поширюється на обличчя, шию, частково на верхню частину грудей і спини. На другу добу висип покриває весь тулуб, а на третю - верхні й нижні кінцівки.

Перебіг хвороби може ускладнюватись пневмонією, енцефалітом. Кір може призвести до інвалізації та смерті, тому при появі перших симптомів захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.

Проведення профілактичних щеплень є єдиним засобом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього. Дорослі та підлітки, що не пройшли вакцинацію, можуть захворіти на кір. Вакциновані проти кору 100% не хворіють, а перехворілі одержують довічний імунітет.

Планова активна імунізація проводиться усім дітям, котрі не хворіли на кір, до досягнення 1 року, а введення другої дози вакцини за віком передбачено в 6 років згідно з Календарем профілактичних щеплень.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь