НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Не наражайтесь на небезпеку – утримайтеся від споживання риби невідомого походження

Дата: 22.08.2023 11:46
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається захворювання і загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання, а також збуднику холери, який майже щороку виявляють в Україні.

Рекомендуємо у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу риби свіжовиловленої, в’яленої, сушеної, невідомого походження, що реалізується на стихійних ринках.

Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Вона може містити збудники інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, холери, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

Пропонуємо дотримуватися таких рекомендацій:

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

  • вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

  • не вживати консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі тощо) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням!

 

Олександрійське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь