НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Захистіть себе: черевний тиф

Дата: 22.08.2023 11:27
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

В період воєнних дій, наслідками яких є зруйнована інфраструктура, порушення систем водопостачання та водовідведення, погіршення якості питної води або взагалі її відсутність, неможливість дотримання елементарних санітарних норм та особистої гігієни в деяких регіонах країни значно підвищує ризики виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, зокрема черевного тифу.

Черевний тиф – це гостре інфекційне захворювання, спричинене різними формами черевнотифозних бактерій (Salmonella tiphi). Черевнотифозні бактерії здатні зберігати життєдіяльність у навколишньому середовищі до декількох місяців. Деякі харчові продукти (молоко, сир, м'ясо, фарш) є сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Мікроорганізми легко переносять заморожування, а ось кип’ятіння, хімічні дезінфектанти та ультрафіолет діють на них згубно. 

Резервуаром і джерелом черевного тифу є хвора людина і носій інфекції. У разі формування хронічного носійства людина може виділяти збудника протягом усього життя, представляючи найбільшу епідеміологічну небезпеку для оточуючих. Виділення збудника відбувається разом з екскриментами, сечею. Особливо небезпечними є бактеріоносії, які працюють на підприємствах громадського харчування, харчової промисловості, в закладах охорони здоров’я, дитячих установах тощо.

Шляхи зараження – водний, харчовий, контактно-побутовий. Можливе передавання збудника через комах, які можуть бути механічними носіями інфекції.

Фото без опису

Головна зброя збудника – ендотоксин, який формує клінічні ознаки:

  • анорексія (відсутність апетиту);

  • загальна слабкість, головний біль;

  • лихоманка (гарячка), підвищення температури з висипом на тілі;

  • міалгії (біль у м’язах);

  • сухість шкіри;

  • макроглосія (опухлий язик);

  • галюцинації.

Загроза черевного тифу полягає в тому, що є велика ймовірність виникнення серйозних наслідків. При сильному прогресуванні зростає ризик розвитку печінкової недостатності. Також дуже небезпечні й локальні ускладнення. Вони являють собою відмирання тканини, утворення виразок. Подібні явища потребують негайного хірургічного втручання.

При своєчасному зверненні до лікаря і правильних лікувальних діях хвороба успішно лікується.

У профілактиці черевного тифу важливе місце займають санітарно-гігієнічні заходи, спрямовані на забезпечення населення доброякісною питною водою, знезараження стічних вод, контроль за об’єктами громадського харчування і торгівлею харчовими продуктами.

Для громадян найважливішою умовою профілактики черевного тифу є дотримання особистої гігієни (насамперед чистоти рук), захисту інфікування продуктів, води, предметів побуту, дотримання умов приготування і зберігання їжі, виявлення бактеріоносіїв шляхом регулярних обстежень декретованих контингентів під час проведення періодичних профілактичних медичних оглядів. 

Також для профілактики інфекції застосовують вакцинацію. Щеплення від черевного тифу дорослим роблять за епідеміологічними даними одноразовим введенням вакцини.

Що таке черевний тиф треба знати кожному особисто. А в випадку появи перших тривожних симптомів, необхідно терміново звернутись за допомогою до лікаря-інфекціоніста.

Бережіть себе! Будьте здорові!

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь