НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Як вберегтися від кишкових інфекцій та харчових отруєнь влітку

Дата: 17.07.2023 15:57
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Літо - небезпечна пора для виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. В цей період року факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, адже висока температура повітря сприяє накопиченню та розвитку у продуктах збудників інфекційних захворювань. До організму такі збудники можуть потрапляти з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Додатковий ризик виникнення та поширення інфекційних захворювань виник у зв’язку з військовою агресією росії на території України.

Враховуючи вищевикладене, закликаємо громадян дотримуватись основних правил профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь у літній період:

  • НЕ вживати продуктів і напоїв з простроченими термінами споживання, а також при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності. Зберігати продукти харчування тільки у встановлений термін та за встановлених виробником умов;

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, пам’ятайте про своє право як споживача вимагати у продавця документи, що підтверджують якість продукції;

  • НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском, водою не питної якості;

  • НЕ готувати продукти «із запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

  • НЕ готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в умовах, що не забезпечують дотримання необхідного технологічного процесу;

  • НЕ вживати немиті овочі, фрукти та ягоди – перед вживанням їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану воду. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

  • НЕ забувати перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалету.

Під час відпочинку з дітьми обов’язково ознайомлюйте їх з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

Для купання та відпочинку перевагу надавайте офіційно дозволеним пляжам.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання - терміново звертайтесь за допомогою до найближчого лікувального закладу.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь