НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

ЯК ВРЯТУВАТИСЯ ВІД РАДІАЦІЇ У ВИПАДКУ АВАРІЇ НА АЕС - АЛГОРИТМ ДІЙ

Дата: 29.06.2023 11:09
Кількість переглядів: 34

Росія вже не вперше за період повномасштабного вторгнення вдається до ядерного шантажу. Одним з засобів ядерного тероризму країни-агресора стала Запорізька атомна електростанція.

 

Нещодавно Президент України Володимир Зеленський повідомив про загрозу теракту на Запорізькі АЕС з боку росіян. Ми не можемо знати, які можливі масштаби катастрофи, які постраждають регіони чи країни, в який бік рухатимуться повітряні потоки. Але можемо нагадати, як уберегтися в такій ситуації.

Фото без опису

Почувши сигнал тривоги, що сповіщає про надзвичайну ситуацію (сигнал «Увага всім!»), негайно увімкніть радіо, телевізор або інтернет і прослухайте повідомлення офіційних служб. Існує велика ймовірність того, що в зоні ураження зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, буде відсутнє електропостачання. Тому заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

Залишайтеся в приміщенні або негайно зайдіть у нього, якщо ви на вулиці. Найкраще – в укриття або підвал. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівлі, тому треба триматися якнайдалі від стін і даху. Закрийте та заблокуйте всі вікна, двері та вентиляційні отвори в приміщенні та не підходьте до них без нагальної потреби; вимкніть кондиціонер та обігрівачі.

Фото без опису

Якщо знаходилися на вулиці, після повернення додому зніміть верхній шар одягу. Це може усунути до 90% радіоактивного забруднення й зменшить час, протягом якого ви перебуваєте під впливом радіації. Щоб запобігти розсіюванню радіоактивного пилу, будьте дуже обережні, знімаючи одяг, намагайтесь уникнути контакту шкіри з забрудненим одягом. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер та тримайте його подалі від людей та домашніх тварин.

Омийте всі відкриті ділянки шкіри, особливо руки й обличчя. Використовуйте мило й велику кількість води. Не тріть шкіру в місцях, де є подряпини чи рани, аби запобігти потраплянню радіонуклідів до організму. Якщо у вас зовсім немає доступу до води, скористайтеся вологою серветкою, чистою вологою тканиною або вологим паперовим рушником. Ретельно протріть усі відкриті ділянки шкіри.

Заздалегідь подбайте про запас води в герметичних ємностях так, щоб вистачило на кілька днів. Поки не буде проведена перевірка водопровідної води на забруднення, безпечною для вживання є лише бутильована вода. Кип’ятіння не позбавляє від радіоактивних речовин.

Їжу безпечно вживати лише ту, яка не контактувала з радіоактивними речовинами: їжа в герметичних контейнерах (банках, пляшках, коробках тощо) та їжа в холодильнику або морозильній камері.

Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою ганчіркою або чистим рушником. Також перед використанням протріть столи та посуд вологою ганчіркою або чистим рушником. Витріть миски й килимки для домашніх тварин.

Ганчірʼя, яким ви очищували посуд та поверхні, покладіть у пакет чи пластикову коробку, яка герметично закривається. Бажано наклеїти на них етикетку з попередженням про радіацію й зберігати в місці, не доступному для дітей чи домашніх тварин.

Не збирайте й не вживайте їжу зі свого саду, городу чи ту, що перебувала на вулиці, поки не отримаєте офіційне повідомлення, що це безпечно.

Зазначимо, що йодопрофілактика проводиться тільки після офіційного оповіщення щодо її необхідності й виправдана лише тоді, коли радіація спричинена радіойодом. У випадках застосування «брудних бомб» (радіологічної зброї) прийом препаратів йоду заборонений і може завдати організму непоправної шкоди!

Дозування йодиду калію у таблетках:

  • Немовлята від народження до 1 місяця – 16 мг;

  • Діти (від 1 місяця до 3 років) – 32 мг;

  • Діти (від 3 до 12 років) – 62,5 мг;

  • Підлітки (від 12 до 18 років), вагітні, матері-годувальниці та дорослі (до 40 років) – 125 мг.

Сподіваємося, що ці поради українцям не знадобляться. Але маючи росію в якості сусіда, готовими варто бути до будь-чого. Водночас варто не піддаватись паніці та дослухатися до інформації тільки з офіційних джерел.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь