НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

ПІДГОТОВКА СКЛАДСЬКИХ ПРИМІЩЕНЬ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

Дата: 26.06.2023 09:54
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

Не так багато часу залишилось до жнив. Отже актуальним стає питання зберігання збіжжя, адже посіяти, доглянути і зібрати урожай - це тільки половина справи. При неправильному зберіганні врожаю втрати якості зерна можуть сягати 100% і зерно може стати взагалі не придатним для переробки.

Найголовніше, що необхідно пам’ятати: зерно - це живий організм. Воно має свою мікрофлору, дозріває та дихає. Мікроорганізми (кліщі, комахи) в зерні створюють умови для його проростання, появи плісняви, забруднення і пошкодження, так як наслідком їх життєдіяльності є зігрівання зернової маси. Цьому сприяє також зерно бур’янів, рештки основної культури й інших рослин. Часто зернова маса містить інші домішки - камінці, землю, пісок, що також негативно впливає на стан і якість зерна. Тому дуже важливо враховувати структура зернової маси для оптимального збереження врожаю.

Не менш важливим фактором для успішного зберігання зерна є стан приміщень для його зберігання. Приміщення мають бути сухі, ретельно зачищенні та знезараженні. В Україні поширено 116 видів комірних шкідників. Серед них кліщів - 34%, комах - 34 %, мишоподібних - 6%. За даними ФАО, втрати зерна і зернопродуктів при зберіганні щороку становлять 10-15%. Цією кількістю можна було б прокормити 135 млн осіб.

З метою знезараження місць зберігання зерна проводять дезінсекцію - обробку порожніх зерносховищ за допомогою хімічних препаратів. Вибір способу обробки залежить від видового складу шкідників. Якщо приміщення заселені комахами, нестійкими до дії інсектоакарицидів (кліщі, борошноїди, молі, вогнівки), рекомендується обробити приміщення вологим способом. Якщо ж у приміщенні виявлено довгоносиків чи інших небезпечних шкідників, доречні аерозольна обробка чи фумігація, які виконуються спеціалізованими сертифікованими організаціями з дотриманням правил безпеки. Знезараження рекомендується провести за 2-3 тижні до завантаження зерна. Обробляють приміщення при температурі не нижче 12оС, коли шкідники знаходяться в активному стані.

Своєчасна та якісна підготовка зерносховищ дасть змогу зберегти зібраний врожай та не допустити втрати якості зерна!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь