НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Сказ – вкрай небезпечна хвороба тварин і людей

Дата: 23.06.2023 11:41
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Сказ – вкрай небезпечна хвороба тварин і людей

Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

За статистичними даними протягом 2022 року в Олександрійському районі до закладів охорони здоров’я звернулось за антирабічною допомогою 399 постраждалих від укусів тварин, 45 з них призначено щеплення проти сказу. За 5 місяців 2023 року звернулось 177 постраждалих і 18 з них призначено щеплення.

Вірус сказу з’являється у слині тварини за 7-10 днів до появи перших ознак хвороби, тож у випадку укусу тварин у цей період можна інфікуватися вірусом. Щоб дізнатися, чи існує ризик передачі вірусу сказу до людини після укусу, необхідно спостерігати (НЕ ВБИВАТИ) за твариною до закінчення терміну інкубації - упродовж не менше 10 днів.

Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

Для профілактики сказу необхідно:

  • вакцинувати своїх домашніх улюбленців;

  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами (хворими);

  • не торкатись диких чи безпритульних тварин (особливо слід остерігатися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти);

  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);

Наразі в Україні щеплення від сказу проводиться фахівцями ветеринарної медицини державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, а також фахівцями ветеринарної медицини, які здійснюють ліцензовану приватну практику.

Якщо вас укусила тварина, негайно зверніться до найближчого медичного закладу, а в тяжких випадках викликайте швидку допомогу.

Якщо немає можливості швидко дістатися до лікарні, ретельно промийте рану під проточною водою, використовуючи господарське мило, обробіть краї рани дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду). Після цього необхідно накласти стерильну пов’язку та звернутись за кваліфікованою медичною допомогою для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші дні від моменту зараження). Якщо лікар призначив курс щеплень - не пропускайте процедури та не переривайте курс, дотримуйтесь режиму, встановленого лікарем, не вживайте алкоголь, уникайте переохолоджень та перегрівань.

Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити!

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь