НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Сибірка: чи є загроза захворювання через підрив греблі Каховської ГЕС

Дата: 23.06.2023 11:39
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

Сибірка: чи є загроза захворювання через підрив греблі Каховської ГЕС

Через збройну агресію російської федерації та підрив греблі Каховської ГЕС частина територій Херсонської та Миколаївської областей були затоплені, що може спричинити масштабну екологічну катастрофу. Основними екологічними проблемами в Україні є забруднення водойм, атмосферного повітря, а також зростання числа як промислових, так і побутових відходів, які накопичуються в навколишньому середовищі і практично не перероблюються.

Небезпечними осередками сибірки, які можуть виникнути після підриву греблі Каховської ГЕС, є старі забуті захоронення загиблих від сибірки тварин, звідки спори можуть виноситися на поверхню ґрунту під час весняного паводку та сильних дощів. Носіями збудника сибірки можуть бути і кровосисні комахи. Спори сибірки можуть зберігаються десятки, а то й сотні років.

Хижі тварини та різні птахи можуть переносити частини інфікованого трупа на значні відстані й сприяти поширенню сибірки. Собаки здатні заносити кістки та залишки трупа безпосередньо на територію господарств і ферм.

В Україні ситуація щодо сибірки досить складна, що пов'язано з наявністю старих неблагополучних захоронень тварин. Це створює потенційну загрозу відносно появи хвороби серед тварин і людей.

Сибірка (Anthrax, сибірська виразка, телій) - гостре інфекційне захворювання усіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, що характеризується гарячкою, септицемією, інтоксикацією організму, серозно-геморагічним запаленням підшкірної та субсерозної сполучної тканин і внутрішніх органів, утворенням набряків та карбункулів. Зараження людини сибіркою  відбувається під час догляду за хворими на сибірку тваринами, проведення вимушеного забою, обробки туш та шкур хворих тварин. Значна частина людей інфікується під час продажу контамінованого спорами сибірки м'яса, приготування та споживання їжі з нього, використання інфікованих шкіряних виробів. У людей захворювання на сибірку спостерігається переважно в карбункульозній формі, однак може проявлятися в кишковій чи легеневій формі. При ураженні легень спостерігається пневмонія з кров'янистим харкотинням і задишкою, при кишковій формі - блювання, болі в попереку, кров'янисті рідкі випорожнення. 

Спори збудника сибірки можуть бути використані як біологічна зброя, що отримало підтвердження у США в 2001 році. На сьогодні збудника сибірки віднесено до тих біологічних агентів, які офіційно визнано чинниками біологічної зброї.

Джерелом збудника інфекції є хворі тварини, що виділяють у зовнішнє середовище безліч бацил сибірки з кров'янистою рідиною, фекаліями, сечею, молоком, слиною. Особливо небезпечними є несвоєчасно й неправильно прибрані розтяті трупи загиблих від сибірки тварин та їхні шкіра, шерсть, щетина, кістки, роги, які зумовлюють контамінацію спорами пасовищ, водопоїв, ґрунту, скотних дворів і формування тривалих осередків сибірки.

Враховуючи зазначене, вкотре звертаємося до мешканців громади: щоб захистити своє життя і життя близьких людей від сибірки необхідно своєчасно проводити щеплення великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби та коней (один раз на рік), а також не купувати продукти харчування у місцях, не визначених законом (на стихійних ринках).

У разі раптової загибелі або захворювання тварини, терміново повідомте спеціаліста ветеринарної медицини, що обслуговує дану місцевість.

Тож пам'ятайте, що про Ваше здоров'я можете подбати лише Ви самі!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь