НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

КІРОВОГРАДЩИНА: 172,9 ТИС. ОСІБ ПРАЦЮЮТЬ ОФІЦІЙНО ТА СПЛАЧУЮТЬ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК

Дата: 22.06.2023 11:18
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

“Навіщо сплачувати єдиний соціальний внесок? В якому розмірі?” – на ці важливі питання для роботодавців та застрахованих осіб відповідала начальник фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Сніжана Соловей.

“У Кіровоградській області офіційно працює 172,9 тисяч осіб. Ці громадяни – роботодавці, застраховані особи, самозайняті особи – і в мирні часи, і в умовах воєнного стану виступають надійним економічним тилом для нашої країни. Кожен платник страхових внесків дбає, аби застраховані особи змогли отримати соціальну допомогу у випадку безробіття, захворювань, а пенсіонери – пенсійні виплати, – нагадала Сніжана Соловей.

Хто є платниками єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ)?

  • роботодавці;

  • фізичні особи-підприємці, які обрали загальну чи спрощену систему оподаткування;

  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну чи юридичну практику тощо) та отримують від неї дохід;

  • фермери, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню;

  • особи, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Мова цифр…

  • У 2023 році на Кіровоградщині кількість страхувальників, що звітують за найманих працівників, коливається від 14,9 тис. осіб у грудні 2022 року до 14,2 тис. осіб у березні 2023 року (причини сезонність робіт у с/г; зниження підприємницької активності (внутрішня/зовнішня міграція) та втрата бізнесу через війну).

  • Завдяки системній роботі фахівців головного управління з інформування застрахованих осіб про набуті соціальні права при офіційному працевлаштуванні та наслідки їх звуження внаслідок “тінізації” зменшилась чисельність працівників, які отримують заробітну плату менше/на рівні мінімального розміру, порівняно до січня 2023 року на 1 650/965 осіб.

  • Надходження ЄСВ склали 2 790,8 млн грн, що більше на 168,1 млн грн, або на 6,4 %, порівняно з відповідним періодом минулого року.

  • Крім того, за рахунок заходів контролю (співбесіда, роз’яснювальна робота) з початку 2023 року виявили та легалізували роботу 822 офіційно неоформлених найманих працівників, у результаті чого до бюджету додатково надійшло ЄСВ у сумі 3,2 млн грн.

В якому розмірі сплачувати ЄСВ?

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума кожної заробітної плати, яку вони платять застрахованим працівникам. У свою чергу, ФОПи сплачують ЄСВ в залежності від свого доходу (але не менше мінімального розміру).

Основна ставка ЄСВ у 2023 році залишатиметься на рівні 22 % та стосується таких виплат: заробітної плати; прибутку ФОПів, самозайнятих осіб, членів фермерських господарств тощо; різноманітних грошових винагород.

Загалом мінімальна та максимальна сума єдиного внеску залежить від розміру мінімальної зарплатні. Оскільки мінімальна заробітна плата в Україні становить 6 700 грн, обчислити ЄСВ можна так: 6 700 х 0,22 = 1 474 грн/міс. Саме такий розмір ЄСВ є мінімальним до сплати роботодавцями за працівників, які працюють за основним місцем роботи, а також ФОПами.

Увага! Коли працівник отримує зарплату, “відпускні”, премію чи інші грошові виплати, на які нараховується ЄСВ, він повинен сплатити єдиний внесок на кожен грошовий дохід.

“Свідоме ставлення працюючих осіб до офіційної зайнятості, а саме сплата ЄСВ, гарантує зарахування страхового стажу, а у майбутньому права на пенсію”, – наголосила очільниця фінансово-економічного управління пенсійної служби.

 

 

Сніжана СОЛОВЕЙ,

начальник фінансово-економічного управління

головного управління Пенсійного фонду України

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь