НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Мова обслуговування - українська!

Дата: 16.06.2023 10:07
Кількість переглядів: 22

Фото без опису

Нагадуємо, що згідно вимог статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці та інші суб’єкти господарювання, що здійснюють обслуговування споживачів та надають інформацію про товари (послуги), зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. Це стосується магазинів, закладів громадського харчування та побутового обслуговування, ТРЦ, кінотеатрів, закладів культури, АЗС, фінансових установ, пошт тощо.

Також ця вимога розповсюджується на усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки), які використовуються як інтернет-представництва суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, зокрема інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів за замовчуванням.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють обслуговування українських споживачів в мережі Інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги тощо), зобов’язані не лише розміщувати на відповідних інтернет-ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою, а й мати повноцінну версію інтернет-ресурсу українською мовою, яка має бути основною (містити максимальний обсяг інформації) та завантажуватися за замовчуванням.

На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

Контроль за виконанням цих норм покладено на Уповноваженого із захисту держаної мови.

Також, відповідно до вимог статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів», надання споживачеві інформації повинно здійснюватись згідно із законодавством про мови. Інформація доводиться до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем) у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), визначеним відповідними нормативно-правовими актами, у тому числі технічними регламентами, або, прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування.

Продукція, яка підпадає під дію Технічних регламентів з питань державного ринкового нагляду, у яких містяться вимоги до виробників, уповноважених осіб та імпортерів, повинна супроводжуватися товарно-супровідною та технічною інформацією, складеною виключно державною мовою. Також суб’єкти господарювання повинні зазначати своє найменування та юридичну поштову адресу державною мовою.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь