НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Обережно: ботулізм! Чому в’ялена та сушена риба небезпечна

Дата: 16.06.2023 09:29
Кількість переглядів: 136

Фото без опису

Ботулізм – дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридії. Спори клостридії у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки. 

Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин, що виробляє Cl.botulinum. Ботулотоксин потрапляє в шлунок, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється по організму, до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки.

Від людини до людини інфекція не передається. Хворий може становити небезпеку лише через виділення в навколишнє середовище бактерій ботулізму з фекаліями.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення - в’яленої, рідше сушеної та риби холодного копчення.

То чому ж саме в’ялена, сушена чи холодного копчення риба є небезпечною:

Фото без опису

• Не проходить термічну обробку, а бутолотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв. при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;

• Може бути заражена в природніх умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природнім анаеробним середовищем (без кисню);

• Clostridium botulinum знаходиться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджений у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька людей, які споживають в їжу заражені ботулотоксином ділянки риби;

• Соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;

• Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Але може утворюватись в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;

• Споживач не може 100% знати про умови зберігання чи транспортування: чи було тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь