НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ ІНФОРМУЄ

Дата: 22.03.2023 10:09
Кількість переглядів: 113

Ваучер на навчання: хто може його отримати та як здобути нові навички?

Однією із дієвих послуг служби зайнятості щодо сприяння підвищенню конкурентоспроможності громадян на ринку праці є видача ваучерів на навчання. 

Що таке ваучер?     

Ваучер – це документ, який видається одноразово та дає право  пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

За якими професіями можна навчатися?

Навчатися за ваучером можна за 70 професіями та спеціальностями , зокрема у сфері ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування, самостійно обравши професію або спеціальність, заклад освіти у межах України та форму навчання: стаціонарну, заочну чи дистанційну.

Хто має право на отримання ваучера?     

Право  на отримання ваучера мають громадяни, які здобули професійно-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані в службі зайнятості та:

вік яких становить 45+ (до досягнення пенсійного віку), а страховий стаж є не меншим 15-ти років;

які були звільнені з військової служби (крім строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, ДСНС, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв'язку із скороченням чисельності штату, або за станом здоров'я;

які були звільнені з військової служби після участі АТО/ООС;

внутрішньо переміщеним особам, та особам з інвалідністю працездатного віку за відсутності для них підходящої роботи;

        особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;

особи, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій.

Яка вартість ваучера?

Вартість ваучера – не більше 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а це майже 27 тис. грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то роботодавець або особа доплачує самостійно.

Нагадаємо, що Законом України «Про Державний бюджет України на  2023 рік» установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб в станом на 01 січня 2023 року у розмірі 2684 грн.

Як отримати ваучер? Відповідь на це питання отримайте у найближчій філії обласного центру зайнятості або її структурних підрозділах. Контакти тут http://surl.li/eghis Ми є у Telegram t.me/dcz_kir Корисну інформацію, що стосуються отримання ваучера, черпайте  тут http://surl.li/feqeq

Тож, Державна служба зайнятості пропонує вам скористатися унікальною нагодою і радить не зупинятись на професійних досягненнях. Йдіть в ногу з часом – навчайтесь та будьте затребуваним фахівцем.

 

Яким категоріям роботодавців не може бути надана компенсація за працевлаштування безробітних?

 

Порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних  затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року124 (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 3 Порядку його дія не поширюється на роботодавців (суб’єктів господарювання), які є бюджетними установами або фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Також слід зазначити, що пунктом 11 Порядку визначено випадки, коли компенсація не надається, а саме:

- суб’єкт господарювання має заборгованість:

із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

з виплати заробітної плати;

перед державним (місцевим) бюджетом понад шість місяців;

- до суб’єкта господарювання застосовуються судові процедури банкрутства (неплатоспроможності), передбачені Кодексом України з процедур банкрутства, або суб’єкт господарювання перебуває на стадії ліквідації.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року124 за посиланням http://surl.li/ewmka

Виникають питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/emipw  Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

Чи змінились критерії для надання допомоги по частковому безробіттю?

 

Так, змінились.

Нагадаємо, що критерії для надання допомоги по частковому безробіттю вказані в пункті 6 Порядку надання допомоги по частковому безробіттю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 702 (далі - Порядок).

Постановою Кабінету Міністрів України від 03 березня 2023 року № 188, що набрала чинності 09 березня 2023 року, внесено зміни до Порядку. Зокрема, цими змінами доповнено вищевказаний пункт 6 новим критерієм відсутність у роботодавця або фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

Відповідно пункт 7 Порядку (визначає випадки, коли допомога не надається) доповнено нормою, яка говорить про те, що допомога не надається в разі, коли понад 6 місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), у роботодавця або фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою, наявна заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом.

Інформація про зміни до Порядку на урядовій вебсторінці http://surl.li/fesng

Виникають питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/emipw  Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

Щодо яких категорій безробітних надається роботодавцям компенсація за працевлаштування у розмірі єдиного внеску?

Раніше у матеріалах обласного центру зайнятості, що розміщувалися під загальним хештегом  #Електронний_кадровий_клуб на сторінці у соціальній мережі Facebook, мова йшла про компенсацію роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, про компенсацію за працевлаштування осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України (після їх звільнення).

Наразі мова йтиме про  інші категорії безробітних, за працевлаштування яких роботодавцю надається компенсація фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до частини 1 статті 26 Закону України “Про зайнятість населення” та пункту 4 Порядку надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124, компенсація надається також у разі працевлаштування одного з батьків або особи, яка їх замінює і:

  • має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років;

  • виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;

  • утримує без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);

  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

  • осіб, звільнених після відбуття покарання або примусового лікування;

  • осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до
     статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років;

  • осіб, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу.

Отримання роботодавцем компенсації фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування цих категорій громадян стало можливим, завдячуючи прийняттю постанови Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124, що набрала чинності  16 лютого 2023 року.

Компенсація такого розміру передбачена також щодо осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад шість місяців. Щодо цієї категорії безробітних урядова постанова набере чинності 29 квітня 2023 року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124 на урядовій вебсторінці за посиланням http://surl.li/ewmka

Виникають питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/emipw  Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir

#Електронний_кадровий_клуб #служба_зайнятості

 

Чи передбачені додаткові гарантії у сфері зайнятості безробітним з числа членів малозабезпечених сімей?

Так, передбачені.

Нагадаємо, що категорії громадян, які мають право на додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, визначені частиною 1 статті 14 Закону України Про зайнятість населення. До них належать і непрацюючі працездатні особи, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сімям.   Додатковою гарантією для цієї категорії громадян є створення стимулів для інтеграції на ринок праці цих осіб.

Відповідно до статті 9 Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” таким стимулом є надання Державною службою зайнятості одноразової безвідсоткової поворотної допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї за рахунок коштів державного бюджету.

Закон України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям на парламентській вебсторінці за посиланням http://surl.li/dhshl 

Є питання, пов'язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до обласного центру зайнятості, філій чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості http://surl.li/enhic

Ми маємо Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

За працевлаштування яких категорій безробітних роботодавці отримують компенсацію у розмірі половини фактичних витрат?

 

Нагадаємо, що роботодавці, які працевлаштовують осіб з інвалідністю, можуть отримувати державну допомогу – компенсацію 50% фактичних витрат на оплату праці. Розмір такої компенсації не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати.

Компенсація надається якщо:

працевлаштування проводиться за направленням філії обласного центру зайнятості;

працевлаштування особи має відбутися на строк не менше ніж на один рік;

особа перебуває у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць.

Зазначений розмір компенсації визначений частиною 2 статті 26 Закону України Про зайнятість населення та пунктом 5 Порядку надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10лютого 2023 року № 124.

Компенсація у зазначеному розмірі надається також у разі працевлаштування:

учасників бойових дій, зазначених у пунктах 19 - 21 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п’яти років.

Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” на парламентській вебсторінці за посиланням http://surl.li/idaq

Виникають питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/emipw  Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

Яка тривалість виплати роботодавцям компенсації за працевлаштування особи з інвалідністю?

 

Загальна тривалість виплати компенсації при працевлаштуванні особи з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних становить 6 місяців. Це визначено частиною 2 статті 26 Закону України Про зайнятість населення.

Водночас відповідно до пункту 21 Порядку надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124 (набрала чинності                            16 лютого 2023 року), виплата компенсації здійснюється кожен непарний місяць роботи з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного.

Одночасно зазначаємо, що якщо компенсація надається за неповний місяць, розмір компенсації за такий період обчислюється пропорційно шляхом ділення суми нарахованої роботодавцем працівнику заробітної плати за місяць на кількість календарних днів місяця та множення на кількість календарних днів, за які надається компенсація.

Розмір компенсації визначається на підставі даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про суму заробітної плати, нарахованої роботодавцем працівнику.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124 на урядовій вебсторінці, перейдіть за посиланням http://surl.li/ewmka

Виникають питання, що пов’язані зі сферою зайнятості? Звертайтеся до філій обласного центру зайнятості чи їхніх структурних підрозділів за місцем вашого перебування. Контакти тут http://surl.li/emipw  Ми є у Telegram https://t.me/dcz_kir

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь