НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Про заборону спалювання сухої рослинності

Дата: 10.03.2023 09:03
Кількість переглядів: 137

Шановні жителі Новопразької громади!

Щороку з приходом першого тепла усі розпочинають прибирання власних подвір’їв та прилеглих територій, що часто закінчується спалюванням сухої рослинності та сміття. Важливо аби ваші дії не суперечили чинному законодавству України. Тому хочемо нагадати, що спалювання листя, сухої трави, та інших рослинних решток є порушенням Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

У відповідності до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) на паліїв чекає адміністративна відповідальність:

 

  •  Порушення статті 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн - 1360 грн і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 до 1700 грн.

 

  •  Стаття 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" — штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, складає: для громадян 3 060 – 6 120 грн; для посадових осіб 15 300 – 21 420 грн.

 

  •  А якщо дії спричиняють пожежу, то це вже кримінальна відповідальність.

Стаття 245 Кримінального кодексу України "Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу" — знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються: штрафом від 91 800 до 153 000 грн; або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років; або позбавленням волі на той самий строк.

  • Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються: позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь