УВАГА! ЗАФІКСОВАНО СПАЛАХ ГОСТРОЇ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ
За повідомленням Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб в місті Ізмаїл зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції. Зі скаргами на підвищену температуру тіла, розлад травлення, нудоту, болі у животі, загальну слабкість госпіталізовано 12 людей.
Всі постраждалі є працівниками будівельної організації, що виконує роботи для одного з підприємств Ізмаїла.
Виникнення захворювання вони пов'язують із вживанням в їжу майонезу домашнього приготування, який один із будівельників привіз з дому, але зберігав неналежним чином.
Тому, нагадуємо - щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.
-
підтримуйте чистоту:
-
мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
-
мийте руки після відвідування туалету;
-
вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
-
захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
-
відокремлюйте сиру їжу від готової:
-
відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
-
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
-
зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
-
ретельно готуйте їжу:
-
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
-
доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
-
сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
-
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
-
зберігайте їжу при безпечній температурі:
-
не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
-
зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
-
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
-
не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
-
використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
-
використовуйте чисту або очищену воду;
-
обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
-
ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.