НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Затверджено форму довідки-підтвердження статусу резидента. Її можна буде отримати онлайн

Дата: 06.12.2022 13:22
Кількість переглядів: 84

Олександрійська ДПІ у Кіровоградській  області повідомляє, що Мінфін наказом від 19.08.2022 р. №248 (зареєстрований в Мін'юсті 07.10.2022 р. за №1195/38531) затвердив:

  • форму Довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів;

  • Порядок підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів. Він визначає процедуру видачі довідки-підтвердження платнику податків - особі (юридичній або фізичній), яка є резидентом України у розумінні ПКУ та міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, а також підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, з метою застосування цих договорів до доходів, отриманих платниками податків із джерел в іноземній державі.

Надання Довідки або підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, здійснюватиметься безоплатно на підставі заяви платника податків за формою, наведеною у додатку до цього Порядку.

Заява подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання Заяви на отримання Довідки платниками податків - фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, - до будь-якого контролюючого органу. Заяву за вибором платника податку може бути подано засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених розділом II ПКУ.

Контролюючий орган перевірить дані, зазначені у Заяві, зокрема на відповідність ПКУ та відповідному міжнародному договору України. Платник податку може надати документи і відомості, що підтверджують зазначені у Заяві підстави для визначення його статусу резидента України для уникнення подвійного оподаткування.

Довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається за підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) протягом десяти календарних днів з дати отримання Заяви.

Підставою для відмови у видачі Довідки може бути таке:                                                              

1) особа не може бути визнана резидентом України відповідно до критеріїв, зазначених у пп. 14.1.213 ПКУ;

2) відсутні дані щодо реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців;

3) відсутні дані щодо реєстрації в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків для фізичних осіб;

4) невідповідність відомостей, зазначених у Заяві, зокрема реєстраційних даних юридичної або фізичної особи, даним, наявним в інформаційних системах контролюючого органу;

5) документи подано особою, яка не має на це повноважень;

6) іноземна компанія, що має місце ефективного управління на території України, не набула або відмовилась від статусу податкового резидента України відповідно до пп. 133.1.5 ПКУ.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві. Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету з дотриманням вимог, встановлених розділом II Кодексу.

У разі подання платником податків документів за спеціальними формами, затвердженими компетентним органом іноземної держави, для виконання відповідного міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування на її території з метою звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерел в іноземній державі або відшкодування уже сплачених податків на території іноземної держави контролюючі органи за основним місцем обліку платника податків зобов'язані підтверджувати статус податкового резидента України на цих формах підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) та печаткою.

Зазначені документи подаються з перекладом українською мовою.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Відповідно втратить чинність наказ ДПАУ від 12.04.2002 року №173 "Про підтвердження статусу податкового резидента України".

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь