Як уникнути отруєння дикорослими грибами
Як уникнути отруєння дикорослими грибами
За даними Центру громадського здоров’я у жовтні поточного року в Україні зареєстровано 65 осередків отруєння дикорослими грибами. Загалом постраждало 87 людей, з них 23 дитини.
А на Кіровоградщині на початку листопада двоє людей отруїлися дикорослими грибами (лисичками та опеньками), із них один підліток 16 років.
Тому нагадуємо, що вживати дикорослі гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. А найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Як уникнути отруєння дикорослими грибами
-
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
-
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
-
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
-
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
-
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
-
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
-
Не куштуйте сирі гриби.
-
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
-
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
-
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
-
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Більше рекомендацій та симптоми отруєння грибами, Ви можете знайти за посиланням:
Бережіть себе та здоров’я своїх рідних!