НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Грибний сезон: як вберегтися від отруєння

Дата: 07.09.2022 08:21
Кількість переглядів: 108

Грибний сезон: як вберегтися від отруєння

Осінь – чудова пора року, яка асоціюється зі збором грибів. В Україні приготування страв з  грибів є традиційним, але лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживати лише практично здорові люди.

І в жодному разі гриби не можна споживати дітям!   Гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, як-от ртуть, свинець, цинк, миш’як тощо. Їх вживання іноді закінчується трагічно – отруєнням та навіть смертю. На жаль, наразі в Кіровоградській області вже є перший випадок грибного отруєння. У стані середньої важкості до лікарні потрапив 12-річний житель Олександрійського району після того, як поласував дикорослими печерицями, зібраними власноруч.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджають про небезпеку отруєння грибами та нагадують, що з метою запобігання можливості отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старі перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи гриби краще не збирати взагалі (у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини).
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
  • Ніколи не застосовуйте ”домашніх “методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки – вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який міститься в усіх грибах. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
  • Негайно викликайте «швидку». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
  • Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
  • Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, відмовтесь від їх споживання, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, що продаються у магазині. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, лише на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

    І наостанок - ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь