НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Грибний сезон: як вберегтися від отруєння

Дата: 07.09.2022 08:21
Кількість переглядів: 143

Грибний сезон: як вберегтися від отруєння

Осінь – чудова пора року, яка асоціюється зі збором грибів. В Україні приготування страв з  грибів є традиційним, але лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживати лише практично здорові люди.

І в жодному разі гриби не можна споживати дітям!   Гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, як-от ртуть, свинець, цинк, миш’як тощо. Їх вживання іноді закінчується трагічно – отруєнням та навіть смертю. На жаль, наразі в Кіровоградській області вже є перший випадок грибного отруєння. У стані середньої важкості до лікарні потрапив 12-річний житель Олександрійського району після того, як поласував дикорослими печерицями, зібраними власноруч.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре попереджають про небезпеку отруєння грибами та нагадують, що з метою запобігання можливості отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старі перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи гриби краще не збирати взагалі (у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини).
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
  • Ніколи не застосовуйте ”домашніх “методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки – вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який міститься в усіх грибах. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
  • Негайно викликайте «швидку». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
  • Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
  • Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, відмовтесь від їх споживання, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, що продаються у магазині. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, лише на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

    І наостанок - ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь