НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

У Європі поширюється новий вірус

Дата: 25.05.2022 14:20
Кількість переглядів: 360

Фото без опису

Спалах рідкісного вірусу мавпячої віспи поширюється по Європі. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) скликала термінове засідання, щоб обговорити мавпячу віспу, яка уразила понад 100 людей у 12 країнах.                За останні тижні випадки захворювання були виявлені в європейських країнах, зокрема Франції, Бельгії, Німеччині, Іспанії, Португалії та Швеції, а також у США, Канаді та Австралії. 

Перший випадок віспи мавп в Європі офіційно зафіксований 7 травня 2022 року; громадянин Британії, який нещодавно прибув з Нігерії до Лондона, захворів. Через кілька днів захворіли ще двоє людей, які жили з ним в одному будинку. 16 травня стало відомо ще про чотирьох хворих в інших районах Лондона, а також за його межами. Станом на 20 травня 2022 року в Британії було підтверджено вже 20 випадків віспи. 

Раніше ця хвороба вважалася дуже рідкісною і майже не фіксувалася у людей, з тих випадків, які були задокументовані, було відомо, що хвороба вражала в основному підлітків до 16 років. Стверджувалося, що захворювання передається тільки від хворих тварин людині та найчастіше зустрічається у віддалених районах Центральної та Західної Африки. Тому, фахівці ВООЗ зазначають, що поширення вірусу в країнах Європи є «нетиповим».

Інкубаційний період (період від зараження до перших проявів) триває від 6 до 16 днів. Найчастіше помітні такі симптоми, як лихоманка, озноб, головний біль, біль у м’язах, перевтома, характерні висипи (пухирі) на тілі.

Мавпяча віспа прокинулась: що це та чи варто тобі переживати з цього  приводу? Пояснює інфекціоністка. Читайте на UKR.NET

Інфікування, як правило, відбувається через тісний контакт. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Захворювання передається при контакті з інфікованою твариною (мавпа, щур, білка), або від інфікованої людини людині або через предмети – одяг, постільна білизна.

У більшій частині випадків захворювання проходить цілком легко і зникає самостійно через кілька тижнів. Рівень летальності коливається від 1% до 15%, а найскладніше переносять це захворювання діти.

Вакцини від мавпячої віспи не існує. Проведені дослідження продемонстрували, що вакцинація проти натуральної віспи на 85% ефективна у запобіганні віспи мавп. Лікування направлене на полегшення симптомів.

Щоб вберегти себе від мавпячої віспи необхідно регулярно мити руки, дотримуватися особистої гігієни, оберігатися при статевому контакті.

Також, не рекомендується вживати в їжу м'ясо мавп і уникати тісного контакту з людьми, які виглядають хворими на віспу (мають на шкірі ранки, висип, пухирі й т.д.).

Бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь