НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Нітрати у ранніх овочах та фруктах – «прихована» загроза!

Дата: 09.05.2022 10:34
Кількість переглядів: 159

Експерти пояснили зростання цін на імпортні овочі та фрукти в Україні

Весна... Магазини та ринки вже активно пропонують ранні «вітамінні набори». Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс вітаміни, яких дуже бракує нашому організму. І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах. До того ж, ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше цих речовин, ніж пізні. Тому потрібно бути обережними.

Частина нітратів виводиться з організмів, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), в результаті чого… 

  • Погіршується насичення клітин киснем

  • Відбуваються серйозні збої в обміні речовин

  • Слабшає імунітет

  • Відбувається дестабілізація нервової системи

  • Знижується кількість вітамінів, що надходять в організм

  • З`являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою

  • Утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени).

При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами з усіма витікаючими наслідками.

Нітрати в основному накопичуються в коренях, коренеплодах, стеблах, черешках і великих жилках листя, значно менше в їх плодах. Нітратів більше в зелених плодах, ніж у стиглих. З'ясовано також, що у всіх овочів і плодів найбільше міститься нітратів в їх шкірці.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів неможливо, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте є кілька способів знизити вміст нітратів у продуктах:

  1. Замочування в чистій воді протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 %. Результат буде ще кращим при збільшенні кількості води і продовженні часу вимочування. 

  2. Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Одержаний відвар для харчування не використовувати.

  3. Вимочування в 1 % розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 36-58 %.

  4. Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів починає падати і на 18-й день дана сполука майже не визначається.

  5. Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику.

  6. Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Крім того, має значення і місце де купуються продукти.

Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла ветеринарно-санітарну експертизу, має експертний висновок і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі. Державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках здійснюють дослідження овочів і фруктів на вміст нітратів та в разі виявлення невідповідностей така продукція в реалізацію не допускається. 

 

Локачан закликають бути обережними з весняними овочами

Саме тому рекомендуємо:

  • купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;

  • не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках;

  • купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;

  • під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.

  • з обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

Виконуючи вказані рекомендації, Ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами!

 

Бережіть себе і своїх рідних!!!

 

Олександрійсько-Приютівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь