НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Що чекає на паліїв листя та сухої трави

Дата: 13.09.2021 10:41
Кількість переглядів: 1906

Щорічно осінь розпочинається з димової завіси через спалювання листя, сухої трави, та інших рослинних решток. Такі безвідповідальні дії паліїв призводять до величезних збитків у природних екосистемах:

  • земельний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років;
  • при згорянні 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільнюється близько 9 кілограмів мікрочастинок диму, до складу яких входять: пил, оксиди азоту, чадний газ важкі метали і низка канцерогенних сполук;
  • з димом у повітря потрапляють діоксиди – одні з найнебезпечніших для людини речовин;
  • від сильної трав’яної пожежі гинуть мікроорганізми, птахи, плазуни та тварини, що живуть у сухій траві чи на поверхні ґрунту;
  • неконтрольовані вогнища часто призводять до великих збитків у населених пунктах та людських жертв.

 

На території Новопразької громади поліцейськими офіцерами громади ведеться спостереження та фіксація дій паліїв за допомогою дронів.

 

 

Спалювання рослинних решток є порушенням Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) і передбачає адміністративну відповідальність!

 

  •  Порушення статті 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» тягне за собою накладання штрафу на громадян від 22 700 грн до 90 800 грн і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від 56 750 грн до 113 550 грн.

 

  •  Стаття 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" — штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, складає: для громадян 3 060 – 6 120 грн; для посадових осіб 15 300 – 21 420 грн.

 

  •  А якщо дії спричиняють пожежу, то це вже кримінальна відповідальність.

Стаття 245 Кримінального кодексу України "Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу" — знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються: штрафом від 91 800 до 153 000 грн; або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років; або позбавленням волі на той самий строк.

  • Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються: позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь