НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ ІНФОРМУЄ:

Дата: 18.08.2021 08:25
Кількість переглядів: 367

На Кіровоградщині триває опитування роботодавців

 

 

На Кіровоградщині триває опитування роботодавців, що проводиться у рамках пілотного проєкту з відпрацювання методологічних підходів щодо розробки прогнозних показників потреби в кадрах для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

Нагадаємо, що Європейським Союзом з метою підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні реалізується спільна програма «EU4Skills: кращі навички для сучасної України». Програма підтримує реформу освіти з  метою зробити навчання таким, що відповідає вимогам ринку праці, та  допомогти молоді та дорослим  реалізувати власний потенціал. 

Як зазначалося раніше, Кіровоградська область – серед 10-ти учасників пілотного проєкту з вивчення попиту та пропозиції на ринку праці.

Серед основних складових проєкту – проведення опитування роботодавців з кадрових питань та взаємодія з закладами професійно-технічної освіти. Слід зазначити, що опитування проводиться за статистичною вибіркою роботодавців. 

Для проходження опитування роботодавцям буде необхідно заповнити анкету. Це може зробити працівник центру зайнятості, спілкуючись з керівником чи працівником кадрової служби по телефону. Або ж представник роботодавця самостійно заповнює анкету в мережі Інтернет за посиланням, що надається працівником центру зайнятості.

До анкети вноситься загальна інформація про кадровий склад роботодавця, співпрацю з закладами професійно-технічної освіти, прийом на роботу та звільнення працівників, перспективи прийму на роботу та можливі плани щодо звільнення працівників.

Результати опитування будуть використані в процесі формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

Тож розраховуємо, що включені до сформованого реєстру роботодавці Кіровоградської області, знайдуть час та пройдуть опитування, що допоможе не тільки забезпечити роботодавців кваліфікованими кадрами, а й спрогнозувати ринок праці і завчасно зреагувати на його запити.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

2 працюй легально.jpg

Як не стати жертвою торгівлі людьми? Працюй легально

 

Нещодавно на нашій сторінці була розміщена підбірка матеріалів з питань протидії торгівлі людьми. В одному з них ішлося про розроблення нової державної програми протидії торгівлі людьми. У концепції щодо її розроблення констатовано: якщо до початку XXI століття основним видом торгівлі людьми вважалася торгівля з метою сексуальної експлуатації жінок, то на сьогодні спостерігається тенденція поширення інших видів торгівлі людьми, таких як примусова праця, рабство або звичаї, подібні до рабства, використання у порнобізнесі, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебракуванні, втягнення в злочинну діяльність. Особою, яка постраждала від торгівлі людьми, може виявитися будь-яка людина незалежно від ознак віку, статі, рівня освіти, соціального статусу, громадянства тощо.

У концепції також зазначено, що правова необізнаність населення є одним із факторів ризику, що призводять до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

У контексті примусової праці та підвищення рівня правової обізнаності пропонуємо ознайомитись з відеокурсом “Інформаційний семінар із загальних питань зайнятості”, який містить, серед іншого, інформацію про переваги легальної зайнятості, запобігання дискримінації та гендерній нерівності при влаштуванні на роботу.

Відеокурс розміщено на вебсторінці Державного центру зайнятості у розділі “Освітній портал” “Для населення”. Для його перегляду необхідно зареєструватись (потрібно мати електронну скриньку).

 

https://skills.dcz.gov.ua/course/informaczijnyj-seminar-z-zagalnyh-pytan-zajnyatosti-2/

Про добір працівників

Відповідно до статті 50 Закону України “Про зайнятість населення”  роботодавці мають право проводити добір працівників безпосередньо або через суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні (приватні агентства зайнятості), чи державну службу зайнятості. При цьому роботодавці:

не мають права застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин;

повинні дотримуватись квоти для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню;

мають право:

- застосовувати працю іноземців та осіб без громадянства в порядку, визначеному законом;

- одержувати від центрів зайнятості компенсації (при працевлаштуванні громадян на нові робочі місця) у розмірах і порядку, що встановлені законодавством;

- одержувати від державної служби зайнятості безоплатно інформацію про пропонування робочої сили, послуги з добору і направлення на працевлаштування незайнятого населення;

- організовувати та проводити роботи тимчасового характеру.

При доборі працівників роботодавці:

мають право проводити співбесіди з кандидатами на працевлаштування з метою визначення відповідності їх професійних знань, вмінь та навичок встановленим вимогам;

не повинні висувати будь-які вимоги дискримінаційного характеру в оголошеннях (рекламі) про роботу, а також вимагати від осіб, які шукають роботу, подання відомостей про особисте життя.

Інформація про попит на робочу силу (вакансії) подається роботодавцем до центру зайнятості відповідно до вимог Порядку подання форми звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)”, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 31.05.2013 № 316 (в редакції наказу від 05.12.2016 № 1476), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.12.2016 за № 1726/29856, за формою звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)”, затвердженою вказаним наказом.

 

1Skills.jpg

Про строки подання інформації про попит на робочу силу

 

Відповідно до пункту 4 частини 3 статті 50 Закону України “Про зайнятість населення” роботодавці зобов’язані своєчасно та в повному обсязі подавати територіальним органам державної служби зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії).

Пунктом 5 розділу I Порядку подання форми звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)”, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 31.05.2013 № 316 (в редакції наказу від 05.12.2016 № 1476), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.12.2016 за № 1726/29856, визначено, що форма звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)” подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) не пізніше ніж через три робочих дні з дати відкриття вакансії.

Датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Що робити роботодавцю, аби максимально оперативно знайти потрібного спеціаліста?

 

 Рекрутинг – один із активних напрямків роботи з роботодавцями.

Що робити роботодавцю, аби максимально оперативно знайти потрібного спеціаліста? Правильно, звернутися до рекрутера служби зайнятості!

Служба зайнятості гарантує: у співпраці з фахівцями-рекрутерами роботодавець без зайвих клопотів, безкоштовно і максимально швидко знайде собі кваліфікованого працівника.

Такі спеціалісти є у кожному центрі зайнятості. Вони знайдуть претендента на робоче місце не лише у базі даних офіційно зареєстрованих безробітних, а й серед іншого незайнятого населення на відкритому ринку.

Ще одна перевага: роботодавцю не потрібно витрачати час на відбір кандидатів із великої кількості охочих, адже попередню співбесіду рекрутери проведуть самі.

За вашим бажанням служба зайнятості організує скайп-співбесіду з потенційними кандидатами на посаду. Швидко й зручно, чи не так?

До того ж фахівці служби зайнятості постійно формують базу клієнтів - шукачів роботи, і як тільки з’являється бажана вакансія, обов’язково повідомляють про неї претендента.

Чекаємо вас у будь-якому центрі зайнятості, зручному для вашого відвідування.

 

КіКровоградський обласний центр зайнятості

 

 Заходи соціального захисту населення   у січні- липні  2021 року

 

Ситуація на ринку праці м. Олександрії та Олександрійського району характеризується постійним попитом на працівників сфери торгівлі та послуг (25,6%), менеджерів та професіоналів (25,6%), робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин (12,0%), кваліфікованих робітників з інструментом (11,3%), фахівців (12,8%), та найпростіші професії (12,7%).

 

Станом на 1 серпня 2021 року на обліку в центрі зайнятості перебувало  2,0 тис. осіб, з яких 69,1 % складали жінки, 30,0 % – молодь віком до 35 років, кожен третій належав до осіб, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні, 23,3 % зареєстрованих безробітних були сільськими мешканцями.

Загалом на обліку в Олександрійському міськрайонному центрі зайнятості у січні- липні 2021 року перебувало 5,3 тис. безробітних, з них набули статус безробітного безпосередньо у липні  місяці – 0,242 тис. осіб.

Протягом січня- липня 2021 року за сприяння Олександрійського міськрайонного центру зайнятості отримали роботу 1488 осіб, з них 1308 зареєстрованих безробітних громадян. Брали участь у громадських та інших  роботах тимчасового характеру – 286 осіб; проходили професійне навчання за направленням Олександрійського міськрайонного центру зайнятості – 176 осіб.

Станом на початок серпня 2021 року 1,5 тис. осіб отримували допомогу по безробіттю.

Станом на 1 серпня 2021 року кількість вакансій у базі даних Олександрійського міськрайонного центру зайнятості становила - 133. У середньому на одну вакансію претендувало 15 осіб.

На сьогодні затребувані на ринку праці: лікарі-стоматологи, бухгалтери, спеціалісти державної служби (місцевого самоврядування), бібліотекари, електрогазозварники, кухари, соціальні робітники, продавці продовольчих та непродовольчих товарів,  водії автотранспортних засобів, електрогазозварники-врізальники, трактористи,  охоронники та інші.

 

Інформацію підготував відділ інформаційних систем

Олександрійського міськрайонного центру зайнятості

Про особливості подання інформації про вакансії для працевлаштування осіб з інвалідністю

 

При доборі працівників на заброньовані робочі місця в рахунок квоти осіб з інвалідністю та користування при цьому послугами державної служби зайнятості, роботодавці подають до базового центру зайнятості форму звітності № 3-ПН “Інформація про попит на робочу силу (вакансії)”. У другому розділі форми при цьому проставляється відмітка відносно категорії громадян - інваліди, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

При формулювання характеристик вакансії та вимог до претендента роботодавець має враховувати особливості застосування праці осіб з інвалідністю, передбачені трудовим законодавством, а саме:

щодо режиму роботи (пункт 4 розділу II “Коментарі до даних про вакансії” форми) – статтею 55 Кодексу законів про працю України передбачено, що робота особи з інвалідністю в нічний час допускається лише за його згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям;

пункт 5 “Характер виконуваної роботи” форми передбачає, у тому числі, можливість виконання роботи вдома;

за наявності шкідливих умов праці (пункт 6 форми) слід враховувати, що статтею 172 Кодексу законів про працю України передбачено, що працевлаштування особи з інвалідністю можливе виключно до медичних рекомендацій.

У пункті 3 форми при формулюванні завдань та обов’язків бажано більш детальне їх формулювання для врахування цього під час пропозиції особі з інвалідністю в центрі зайнятості вакансії та недопущення випадків надлишкових звернень осіб з інвалідністю до роботодавців. У пункті 7 форми також бажано зазначити соціальні послуги, які надаються працівникам та додатково можуть бути надані особам з інвалідністю.

6 maxresdefault.jpg

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь