НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ

Дата: 01.04.2021 17:05
Кількість переглядів: 524

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ

Керуючись Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» у виконкомі Новопразької селищної ради (28042, вулиця Центральна,14 смт Нова Прага, Олександрійського району, Кіровоградської області) 31.03.2021 відбулися громадські слухання з питання обговорення проєкту регуляторного акта – рішення селищної ради проєкту регуляторного акта «Про затвердження Положення про оренду комунального майна Новопразької селищної територіальної громади та забезпечення відносин у сфері оренди комунального майна» та відповідного аналізу регуляторного впливу, оцінки стану суспільних відносин на врегулювання якого спрямована дія акта.

У вищезазначеному заході брали участь суб’єкти господарювання, представники депутатського корпусу, органи місцевого самоврядування.

01 лютого 2020 року введено в дію новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX (далі-Закон), положення якого свідчить про повну трансформацію відносин у сфері оренди державного та комунального майна. Зокрема, кардинально змінюється процедура передачі майна в оренду, продовження орендних відносин, а саме, запровадження цих процедур через електронний аукціоні з використанням електронної торгової системи, змінюється процедура визначення вартості об’єкта оренди, також розширено коло суб’єктів, які наділені розпорядчими повноваженнями, пропонується систематизувати об’єкти оренди за певними переліками. Електронний аукціон – спосіб надання в оренду майна, за яким переможцем стає учасник, що в ході торгів в електронній торговій системі ProZorro, Продажі запропонував найбільшу орендну плату. Використання електронної торгової системи ProZorro дозволить значно підвищити попит на оренду комунального майна завдяки сучасним електронним сервісам, дасть можливість дистанційної подачі заяви та документів щодо отримання права оренди комунального майна, нівелюватиме будь-які можливі домовленості між учасниками торгів чи сумніви щодо прозорості процедури визначення орендаря, тобто виключить будь-які корупційні ризики.

Також, Закон передбачає затвердження Кабінетом Міністрів України ряду підзаконних нормативно-правових актів щодо оренди державного майна та можливість для представницьких органів місцевого самоврядування самостійного розроблення та затвердження нормативних актів щодо комунального майна з метою врахування особливостей такого майна. Зокрема, щодо комунального майна Законом передбачено можливість затвердження представницькими органами місцевого самоврядування Примірного договору оренди (стаття 16), Методики розрахунку орендної плати, в тому числі і орендних ставок, Порядку розподілу орендної плати (стаття 17), Порядку виконання контрольних функцій (стаття 26), Додаткового переліку підприємств, установ, організацій, що надають соціально важливі послуги населенню (стаття 18) тощо.

На основі таких змін пропонуємо розроблення проєкту рішення та в подальшому затвердження:

- Положення про оренду комунального майна Новопразької селищної територіальної громади (крім землі);

- Порядок виконання контрольних функцій у сфері оренди комунального майна Новопразької селищної територіальної громади, переданого в оренду;

- Порядок розподілу орендної плати за використання майна Новопразької селищної територіальної громади;

- Затвердження Методики розрахунку орендної плати за майно Новопразької селищної територіальної громади, яке передається в оренду;

- Примірного договору про передачу комунального майна Новопразької селищної ради.

Та визнати таким, що втратить чинність рішення Новопразької селищної ради від 22.12.2020 року № 45 «Про затвердження Положення про оренду майна Новопразької селищної територіальної громади та забезпечення відносин у сфері оренди комунального майна» так як не відповідає, а інколи і суперечать чинному законодавству з питань оренди комунального майна.

На сьогодні на території Новопразької територіальної громади є 158 об’єктів комунальної власності, для яких є реальна можливість передачі в оренду, для належного утримання за 1 грн відповідно до Методики розрахунку орендної плати за майно Новопразької селищної територіальної громади, яке передається в оренду.

Також є 2 суб’єкти господарювання з якими заключено договори, які вже орендують майно комунальної власності Новопразької селищної ради та сплачують оренду до селищного бюджету. В загальній кількості надходження за один рік близько 5000,0 грн.

Отже, передача об’єктів комунальної власності на конкурсних засадах, способом проведення електронного аукціону з надання майна в оренду через електронну торгову систему забезпечить високий рівень відкритості, доступності інформації щодо проведення процедур передачі комунального майна в оренду, виключить корупційні ризики при передачі комунального майна в оренду, забезпечить високий рівень довіри до органів місцевого самоврядування, як до суб’єкта господарсько-правових відносин.

Проект регуляторного акта розроблено у відповідності до вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду державного та комунального майна», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 р. №483.

Проєкт було внесені до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік рішенням Новопразької селищної ради від 20 листопада 2020 року № 711, яке розміщене на офіціному сайті громади в рубриці «Регуляторна політика» підрубрика «План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів».

Також проєкт було оприлюднено відповідно до статті 12, статті 13, та статті 14 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» з 29 березня 2021 року на офіційному веб сайті Новопразької громади в розділі «Регуляторна політика», підрозділ «Проєкти регуляторних актів та відвовідні аналізи регуляторних впливів», про це було розміщене повідомлення в газеті «Сільський вісник» від 26 березня 2021 року № 12 та на сайті громади в оголошеннях.

Всі зауваження та пропозиції будуть приймаютися від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань в письмовому вигляді протягом 1 (одного) місяця з дати оприлюднення проєктів регуляторних актів та аналізів регуляторних впливів за адресою: 28042, Кіровоградська обл., Олександрійський р-н, смт Нова Прага, вул. Центральна, буд. 14, e-mail: novapragarada@ukr.net , та за телефонами: 0523561137; 0986799500.

 

31 березня 2021


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь