НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

У січні в Україні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції

Дата: 11.02.2021 14:01
Кількість переглядів: 442

Фото без опису

 

У січні в Україні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції, у результаті яких постраждало 36 людей, із них 35 діти.

Так, у Пустомитівському районі Львівської області захворіло 4 дитини. Трьох із них — вихованців дитячого садка — госпіталізували з перебігом хвороби середньої важкості.1 дитина захворіла вдома. Під час епідемічного обстеження було лабораторно обстежено 7 працівників дитячого садка. Джерело збудника інфекції та причина спалаху встановлюється.

На Одещині у м. Чорноморськ унаслідок спалаху захворіли 24 людини: 23 вихованці дитячого садка та 1 працівник установи. У 7 дітей стан був середньої важкості, 2 дитини та 1 дорослий госпіталізовані. У 23 захворілих діагноз підтверджено лабораторно — виявлено бактерії роду сальмонела. Основна причина спалаху — порушення технології приготування їжі на харчоблоці та санітарних правил у дитячому закладі.

Лабораторно обстежено 179 контактних осіб та працівників закладу. За результатами лабораторного обстеження у 2 працівників також виявлено бактерії роду сальмонела.

У м. Кропивницький на гостру кишкову інфекцію захворіли 8 дітей, з них 7 учнів 2-4 класів КЗ «НВО Природничо-економіко-правовий ліцей – спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №8 – позашкільний центр Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» та одна дитина дошкільного віку із родини одного з хворих учнів. Усі лікуються амбулаторно, у 2 дітей стан середньої важкості.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» в школі проведено епідеміологічне розслідування із лабораторними методами досліджень. Бактеріологічно обстежені працівники харчоблоку школи, досліджені проби питної води, харчових продуктів та змиви. За результатами проведених досліджень збудники кишкових інфекцій у змивах та пробах харчових продуктів не виявлені, досліджені проби питної води відповідають вимогам ДСанПІН 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками. При бактеріологічному дослідженні матеріалу від 4-х захворілих дітей та одного з працівників харчоблоку КЗ «НВО Природничо-економіко-правовий ліцей – спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8 – позашкільний центр Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» виділено Staphylococcus aureus, що ймовірно і став причиною харчових токсикоінфекцій.

Нагадаємо, гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря. 

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Олександрійського районного управління

ГУ ДПСС в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь