НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

На своєму місці: рік роботи поліцейських офіцерів Новопразької громади

Дата: 27.12.2020 18:21
Кількість переглядів: 1202

Фото без опису

27 грудня 2019 року у Новій Празі урочисто відкрили поліцейську станцію. Службу розпочали двоє молодих офіцерів – Ярослав Руденко та Сергій Колісникович.

Для громади це була новинка: замість одного дільничного одразу двоє поліцейських на автівках, які можуть приїхати за кілька хвилин на будь-який виклик. Для керівництва це було питання: чи впораються офіцери, і чи допоможе проєкт зробити життя людей безпечнішим. Для офіцерів це був виклик: абсолютно новий досвід і відповідальність за понад 10 тисяч жителів Новопразької громади.

Минув рік, і на всі питання знайшлися відповіді. Поліцейські офіцери завоювали довіру жителів і керівництва Новопразької громади.

Фото без опису

Важко, але цікаво

Звикнути до роботи у Новопразькій громаді спочатку було нелегко, зізнаються правоохоронці. Але поступово вивчили усю територію, пізнали звички мешканців, познайомилися з керівниками різних установ, побувати у школах та на підприємствах. Усіх злісних порушників поліцейські вже добре знають та намагаються постійно тримати у полі зору. Звикли до поліцейських і жителі громади.

За рік налагодили офіцери свою роботу так, щоб було зручно і корисно для громади. Так, поліцейські організували нічні патрулювання у Новопразькій громаді. Вони розпочинаються близько 20.00 вечора. Офіцери об’їжджають територію, щоб жителі знали, що поліція на службі постійно. Проводять нічні патрулювання офіцери приблизно раз на два тижні: якщо є проблематика, побільшало правопорушень у вечірній чи нічний час.

Офіцери громади на території Новопразької громади щодня. Працюють і разом, і поодинці. Громада велика, тому один з правоохоронців може бути на виклику, наприклад, у Шарівці, а інший – у Новій Празі спілкуватися с правопорушником. Робота небезпечна, але цікава.

Фото без опису

Сварки, коза і врятована бабуся

Перший рік роботи приніс чимало вражень офіцерам. Найчастіше поліцейським доводиться розв'язувати родинні проблеми мешканців. Найбільше звернень – це сімейні конфлікти, сварки, нанесення тілесних ушкоджень та бійки. Нерідко трапляються і крадіжки домашньої птиці, які не так і легко довести до логічного завершення, як може здатися. Бо качки та кури не розмовляють і не мають документів про місце проживання та хазяїна.

Іноді ж, навпаки, достатньо лише звернення до поліції, щоб справа владналася. Так, одного разу до поліцейської станції звернулася бабуся і розповіла, що в неї вкрали козу. Офіцери зібралися виїжджати на місце крадіжки, коли та ж бабуся зателефонувала знову. «Ви уявляєте, я поки до вас прийшла, а їм (крадіям), мабуть, розказали, що я до вас пішла, і козу вернули», - розповіла телефоном жінка.

Однак не обійшлося і без резонансних подій у перший рік роботи. Було у Новій Празі і ДТП зі смертельним випадком, і вбивство, і справа з «чорними лісорубами». Лісорубів офіцерам громади, до речі, вдалося спіймати на гарячому.

Одного разу поліцейські отримали повідомлення про те, що у зелених насадженнях громади чути звук пилки. Вони одразу виїхали на місце пригоди. Зловмисник на вантажівці напиляних дров намагався полем втекти від правоохоронців, і йому це все-таки вдалося. Однак офіцери швидко знайшли спільника «чорного лісоруба», а згодом відшукали і самі дрова. Зловмисник, який вирішив «нагрітися» за кошт громади, отримав умовний термін, однак суд присудив лісорубові виплатити штраф у розмірі 100 тисяч гривень на користь Новопразької громади.

Фото без опису

Найбільше ж Ярославу та Сергію запам’ятався випадок з порятунком літньої жінки. У лютому 2020 року офіцерам надійшов виклик про буцімто смерть 75-річної Тетяни Василівни з Нової Праги. Тоді сусіди у вікно побачили нерухому жінку і звернулися до поліцейських. На щастя, навчені допомагати у різних життєвих ситуаціях офіцери не лише зрозуміли, що жінка жива, але й не розгубилися на місці. Так, довелося ламати двері, але жінка була врятована. Офіцери викликали швидку допомогу, а за кілька днів Тетяна Василівна вже була вдома і змогла подякувати своїм рятівникам, які приїхали провідати стареньку.

Фото без опису

Довіра людей

Жителі Новопразької громади звертаються до поліцейських з питань різного характеру. Офіцери консультують, радять, якщо мають на те компетенцію, або дають номер телефону того, хто допоможе. Сталася аварія, трапилася сімейна сварка, діти у школі побилися – виїжджають офіцери громади. Все, що стосується безпеки Новопразької громади, від ювенальної превенції до дотримання правил дорожнього руху, - за все відповідають місцеві поліцейські.

Тому й статистика вперто росте вгору. За 2020 рік кількість звернень і заяв значно зросла у порівнянні з 2019-м. Це свідчить про те, що люди бачать щодня поліцейських і просять про допомогу. Деякі заяви навіть не стосуються роботи поліції, але жителі громади за рік роботи поліцейської станції звикли довіряти своїм офіцерам.

Чи не найпоказовішим проявом довіри для Сергія Колісниковича стали місцеві вибори у громаді восени 2020 року. Жителі обрали його депутатом Новопразької селищної ради. Тепер у поліцію телефонують не лише через сварку чи крадіжку, шуткує офіцер, тим не менше йому приємно, що люди повірили у нього.

Фото без опису

Два товариші

Новопразькій громаді пощастило з поліцейськими офіцерами. Служба поліцейських така, що вони проводять разом більше часу, ніж з рідними, опиняються у небезпечних ситуаціях. Тому мають бути певні один в одному на 100 відсотків. А Ярослав та Сергій навіть знайомі не були до 2019 року, доки не пройшли конкурсний відбір на посаду поліцейських громади. Ярослав працював у відділі ювенальної превенції районного підрозділу поліції. Сергій служив у патрульній поліції Кропивницького. І обидва міркували, чи вдасться поладнати.  

На щастя для громади, не лише поладнали, але й потоваришували. Навіть неозброєним оком видно, що офіцерам вдалося знайти спільну мову. Самі ж говорять, що за цей рік на службі сталося багато різних ситуацій, але один одного вони ніколи не підводили. Службу ж у різних відділах вважають чудовим досвідом, який зараз допомагає на роботі у Новопразькій громаді.

«Порівнюючи з іншими громадами, я думаю, нам пощастило саме з кадрами, які прийшли працювати на територію. Ми бачимо їхню роботу, ми нею задоволені. Вони рухаються в правильному напрямку», - упевнений голова Новопразької громади Богдан Куруп.

Фото без опису

Фото без опису

Співпраця задля безпеки

З керівництвом Новопразької громади поліцейським офіцерам швидко вдалося налагодити продуктивну співпрацю. Адже мету мають спільну – безпека кожного жителя. Саме тому влада виділила кошти на обладнання 7 відеокамер у Новій Празі, які допомагають правоохоронцям розкривати злочини.

Як розповів голова громади, жителі стали більш дисципліновані, коли встановили камери. Люди розуміють, що за допомогою відеокамер їхні дії можуть у будь-який момент побачити офіцери громади на моніторі поліцейської станції.

Тому зараз керівництво громади обговорює з офіцерами встановлення додаткових відеокамер. Поліцейським запропонували розробити план обладнання відеокамер, адже ті краще знають, де потрібно посилити заходи безпеки. А керівництво громади працює над тим, щоб кількість додаткових відеокамер була якомога більшою.

Фото без опису
 

На своєму місці

Коли проєкт «Поліцейський офіцер громади» лише стартував у Новопразькій  ОТГ, ні керівництво громади, ні самі поліцейські не поспішали робити висновки про його успішність.

Сьогодні правоохоронці зізнаються, що відчувають себе у Новопразькій громаді на своєму місці. Свою службу тут ні Сергій, ні Ярослав не хочуть змінювати на жодну іншу громаду.

Позитивно оцінює роботу поліцейських офіцерів і керівництво громади. «Ще рік тому ми говорили, що час покаже, яка буде ефективність. Але зараз я скажу, що з моменту відкриття і до сьогодні з кожним днем дисципліна на території громади у плані дотримання правопорядку покращується. Крім того, набагато оперативніше реагують на всі правопорушення. Хлопці не просто рахуються у штатному розписі Нацполіції, вони дійсно ефективні. Вони кожного дня працюють на території громади: проводять профілактичну роботу, розшукові дії, вносять свої ідеї та пропозиції щодо вирішення безпекових питань. Вони рухаються в правильному напрямку. Тому їхня необхідність сьогодні взагалі не обговорюється», - підсумував рік роботи офіцерів голова Новопразької роботи Богдан Куруп.

Схоже на те, що поліцейські офіцери Ярослав Руденко та Сергій Колісникович екзамен на довіру жителів та керівництва Новопразької громади склали на відмінно. 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь