НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ ІНФОРМУЄ:

Дата: 20.10.2020 09:26
Кількість переглядів: 564

Робота у виборчих комісіях: чи буде враховано це до страхового  стажу?

Якщо непрацююча особа, на платній основі, здійснює повноваження члена виборчої комісії або виконує функції спеціаліста чи технічного працівника, з нею укладається цивільно-правовий договір. Форми договорів передбачені відповідними постановами Центральної виборчої комісії. Згідно договору, виборча комісія, серед іншого, зобов’язується здійснити оплату виконаних робіт.

Нормами законодавства, що регулює питання сплати єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування, передбачено, що юридичні особи, у тому числі виборчі комісії, які використовують працю фізичних осіб за цивільно-правовими договорами, є платниками єдиного внеску. Частина такого єдиного внеску надходить також до Фонду загальнообовязкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Законодавство про загальнообовязкове державне соціальне страхування на випадок безробіття передбачає, що до страхового стажу при призначенні допомоги по безробіттю належить період, протягом якого особа підлягала страхуванню.

Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості

 

Який документ підтверджує участь безробітних у виборах?

Залучення до роботи у виборчих комісіях, у т.ч. безробітних, здійснюється шляхом укладання цивільно-правового договору.

Порядок їх укладення регламентується постановою Центральної виборчої комісії від 25 червня 2020 року № 111 «Про Порядок залучення спеціалістів, експертів, технічних працівників для забезпечення здійснення повноважень виборчих комісій під час підготовки та проведення місцевих виборів».

Цією ж постановою затверджено форму довідки про надання послуг (виконання робіт) під час підготовки та проведення місцевих виборів.

 

Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості

 

  Заходи соціального захисту населення   у січні – вересні 2020 року

 

Ситуація на ринку праці м. Олександрії та Олександрійського району характеризується постійним попитом на працівників сфери торгівлі та послуг (11,3%), менеджерів та професіоналів (14,3%), робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин (38,7%), кваліфікованих робітників з інструментом (10,4%), фахівців (11,4 %), та найпростіші професії (13,9%).

Станом на 1 жовтня  2020  року на обліку в центрі зайнятості перебувало 3,1тис. осіб, з яких 64,6 % складали жінки, 32,0 % – молодь віком до 35 років, кожен четвертий   належав до осіб, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні, 21,9 % зареєстрованих безробітних були сільськими мешканцями.

Загалом на обліку в Олександрійському міськрайонному центрі зайнятості у січні - вересні  2020 року перебувало 5,5 тис. безробітних, з них набули статус безробітного безпосередньо у вересні  місяці – 0,349 тис. осіб.

Протягом  січня – вересня   2020 року за сприяння Олександрійського міськрайонного центру зайнятості отримали роботу 1563 особи, з них 1118 зареєстрованих безробітних громадян. Брали участь у громадських та інших  роботах тимчасового характеру – 395 осіб; проходили професійне навчання за направленням Олександрійського міськрайонного центру зайнятості – 195 осіб. 

Станом на початок жовтня  2020 року  2,2 тис. осіб отримували допомогу по безробіттю.

Станом на 1 жовтня 2020 року кількість вакансій у базі даних Олександрійського міськрайонного центру  зайнятості становила - 230. У середньому на одну вакансію претендувало   13 осіб.

На сьогодні затребувані на ринку праці: завідувачі лабораторії (освіта), бухгалтери,  менеджери  (управителі) із збуту, інженери – конструктори, практичні психологи, медичні сестри, асистенти вихователя дошкільного навчального закладу, швачки,    продавці продовольчих  та непродовольчих товарів,   та інші.

Інформацію підготував відділ інформаційних систем

Олександрійського міськрайонного центру зайнятості

 

Скорочення працівника під час лікарняного: дії роботодавця

 

Звільнення працівника у зв'язку зі скороченням штатної чисельності працівників проводиться у перший робочий день згідно з графіком роботи після закінчення тимчасової непрацездатності. 

Відповідно до положень ч. 3 ст. 40 КЗпП, працедавцю за своєю ініціативою забороняється звільняти працівника у період його тимчасової непрацездатності. Виключення становлять випадки повної ліквідації підприємства та нез’явлення працівника на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності.

Згідно зі ст. 49-2 КЗпП про наступне звільнення працівника персонально письмово попереджають не пізніше ніж за два місяці до дати запланованого звільнення. При цьому, чинне законодавство не передбачає виключення зі строку попередження працівника про наступне звільнення часу знаходження його у відпустці або на лікарняному.

У зазначеній вище ситуації, звільнення працівника провадиться у перший робочий день згідно з графіком роботи після закінчення тимчасової непрацездатності. Вдруге повідомляти працівника про звільнення за два місяці не потрібно, адже дата звільнення переноситься не з ініціативи та не з вини роботодавця. А от листок непрацездатності потрібно буде оплатити повністю, оскільки його було видано ще під час перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем, зокрема останнім днем трудових відносин є день звільнення і він також включається до цього періоду.

 

 

Юридичний відділ обласного центру зайнятості

 

Нові можливості: які сервіси пропонує служба зайнятості безробітним для професійного розвитку?

 

Введення карантинних та обмежувальних заходів, внесло в наше життя певні зміни. Головне – бачити у цих змінах не проблеми, а можливості для нового зростання і розвитку, у т.ч. професійному.

Державною службою зайнятості запроваджено для безробітних електронні сервіси, які допоможуть кожному користувачу оцінити власні здібності та навички, розвинути їх або отримати ті, які необхідні для вдалого працевлаштування:

Також актуальними є онлайн сервіси для пошуку роботи, зокрема:

  • «Інтерактивна мапа вакансій», яка дає можливість дистанційно, за допомогою ґаджетів чи персонального комп’ютера, здійснювати пошук актуальних вакансій у містах та районах області, за посадою та заробітною платою;

  • «Персональний кабінет шукача роботи», у якому зареєстрований безробітний може створити власне резюме, підібрати роботу, отримати інформацію щодо нарахувань та виплат допомоги по безробіттю, а також іншу корисну інформацію, пов'язану з працевлаштуванням. 

Крім того, з актуальною інформацією щодо послуг служби зайнятості та ситуації на ринку праці безробітні можуть ознайомитись на інтернет-ресурсі державної служби зайнятості «Єдине соціальне середовище».

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

 

онлайн-співбесіда5.jpg

 

питання відповіді2.png


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь