НОВОПРАЗЬКА ОБ'ЄДНАНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Любите збирати гриби? Пам’ятайте!

Дата: 08.10.2020 10:04
Кількість переглядів: 30

 

На дворі осінь. Стоять погожі теплі дні, які спокушають до відпочинку на природі, в лісі. Після дощиків розпочнеться пора збору грибів. Збір грибів, безумовно, цікаве заняття, яке приносить купу приємних та позитивних емоцій. Але необхідно пам’ятати, що «тихе полювання» може принести не лише повні кошики грибів, а й спричинити отруєння. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор).

Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати: жінкам у період вагітності і грудного вигодовування; дітям до 12 років та людям літнього віку.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. 

Тож, для запобігання отруєння грибами, найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі. Не купуйте гриби (свіжі, консервовані, мариновані, солоні, сушені) у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук та не вживайте в їх їжу.

З початку цього року в Україні зареєстрували отруєння дикорослими грибами у 14 людей, з них четверо — діти. Летальних випадків не було.

На Кіровоградщині за поточний рік зареєстровано 1 випадок отруєння грибами

Але якщо Ви не в змозі відмовитися від спокуси прогулянки за грибами, для попередження тяжких наслідків дотримуйтеся наступних правил:

  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

  • Не куштуйте сирі гриби.

  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо відчули перші симптоми отруєння – негайно зверніться до лікаря.

Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.!

 

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Олександрійського районного управління

ГУ ДПСС в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь