НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Паління сухої рослинності: що чекає на паліїв?

Дата: 24.07.2020 12:27
Кількість переглядів: 473

Фото без опису

Чи не щороку у Новопразькій громаді трапляються надзвичайні події через необережне поводження з вогнем або свідомий підпал, які тягнуть за собою тяжкі наслідки не лише для екосистеми, а й для життя і здоров’я самих жителів громади.

Питання спалювання сухої рослинності особливо гостро постає у період прибирання сільськогосподарських ділянок. Необачні господарі продовжують «прибирання» вогнем, наражаючи на небезпеку себе та близьких, не кажучи вже про загибель птахів, тварин, комах та нищівну руйнацію родючого шару ґрунту. Підпал стерні чи сухої трави часто призводить до неконтрольованого екологічного лиха і може завдати великих збитків людському майну, знищити лінії електропередачі, газопровід та корисні насадження.

Хочемо нагадати, що окрім особистої небезпеки, на паліїв чекає адміністративна та кримінальна відповідальність:

  • Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони природного середовища або з порушенням умов даного дозволу, а так само невжиття особою, яка отримала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

  • Відповідно до ст. 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Тож, враховуючи наслідки пожеж та наголошуючи на відповідальності, закликаємо вас дотриматися чинного законодавства!

Збережіть довкілля, а головне – своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь