НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Громадський бюджет: як реалізувати ініціативу за підтримки громади

Дата: 25.03.2020 09:12
Кількість переглядів: 645

Фото без опису

Депутати Новопразької селищної ради дали зелене світло ініціативним жителям громади, які хочуть втілювати у життя креативні проєкти, та знають, як це зробити. На XXX сесії депутати затвердили Положення про Бюджет участі, або так званий громадський бюджет.

Громадський бюджет — це частина бюджету Новопразької об’єднаної громади. Якщо простіше, це кошти із загального бюджету ОТГ, які виділятимуть на реалізацію проєктів, запропонованих жителями. Наразі Бюджет участі затвердили в обсязі 100 тисяч гривень на рік — на всі проєкти.

Варто одразу зрозуміти, що бігти у селищну раду зі своїми цікавими ідеями й вимагати гроші на їхнє впровадження, не треба. Пропозицію, яка ляже в основу майбутнього проєкту, мають підтримати не менше 15 жителів села чи селища, окрім самого автора. Потрібно зрозуміло викласти ідею, розробити конкретний план дій, створити креслення чи схему, обдумати комплекс робіт та розрахувати витрати, необхідні для реалізації цієї ідеї. Незайвими будуть фотографії схожого за задумом проєкту, що існує в іншому місті, або ескіз, якщо це щось зовсім нове й авторське. Слід також урахувати пріоритетні напрямки, визначені Стратегією розвитку Новопразької ОТГ, розробляючи свій проєкт. І, звичайно, він має бути доступний для усіх жителів громади.

Серед пріоритетних напрямків може бути облаштування тротуарів, вело- або бігових доріжок, різноманітних зон відпочинку, будівництво майданчиків для занять спортом, впорядкування берегової зони водойм, заходи з озеленення, прикрашання селища та багато іншого.

Пропозиції, які претендуватимуть на фінансування з громадського бюджету, спочатку розглядатиме спеціальна Координаційна рада. До неї увійдуть депутати селищної ради, представники громадських організацій, службовці профільних підрозділів та активісти громади. Координаційна рада перевірить відповідність пропозицій Положенню про Бюджет участі та дасть авторам рекомендації з їх удосконалення.

Найкращі проєкти потраплять на суд громади. Переможців, які отримають кошти з селищного бюджету, обиратимуть жителі усіх населених пунктів ОТГ. Голосування відбуватиметься в електронному вигляді — на сайті Новопразької об’єднаної громади, та в паперовому — за допомогою скриньок у спеціально визначених пунктах. Голосування триватиме 18 днів. Кожен учасник опитування матиме 3 голоси, але віддати зможе по одному за проєкти різних старостинських округів. Перемогу здобудуть ті пропозиції, які наберуть найбільшу кількість голосів.

Кількість проєктів-переможців визначатимуть у межах затвердженого фінансування Бюджету участі. (100 тис. гривень). На малі проєкти виділятимуть від 5 до 20 тисяч гривень. Великий задум може коштувати від 20 до 60 тисяч. За прогнозами фахівців, у рік можна реалізувати до 3 різних за розміром проєктів.

Подати свій проєкт для реалізації за кошти Бюджету участі можуть жителі усіх старостинських округів громади. Зробити це необхідно протягом 2 місяців, починаючи з 1 вересня 2020 року. До кінця року проєкт має пройти всі перевірки, узгодження та голосування, щоб селищна рада могла закласти кошти на його реалізацію у бюджет громади на наступний рік.

Втілювати в життя проєкт будуть виконавчі органи Новопразької селищної ради. Але автор ідеї має допомагати та всіляко підтримувати його реалізацію.

«Громадський бюджет — це інструмент, який дає реальні можливості жителям громади своїми руками змінювати обличчя свого населеного пункту, і саме так, як вони того хочуть. У цьому сила громади. Якщо люди будуть активними, будуть вболівати за свої ініціативи, то зможуть об’єднати навколо себе односельців, а потім і всю громаду», — вважає селищний голова Новопразької об'єднаної громади Богдан Куруп.

Успішні проєкти у великих та малих містах України доводять, що за допомогою механізму Бюджету участі можна зробити багато цікавого у своєму населеному пункті: облаштувати майданчик, подбати про безпеку пішоходів, попіклуватися про безпритульних тварин, влаштувати цікавий туристичний маршрут або створити унікальне місце для дозвілля. Головне — ініціатива та налаштованість на результат. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь