НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Бюджет, ремонти, міжнародна співпраця: голова підсумував досягнення громади за 2019 рік

Дата: 19.03.2020 16:54
Кількість переглядів: 1112

Фото без опису

У 2019 році у Новопразькій громаді збільшився селищний бюджет та окреслилася позитивна динаміка економічного розвитку. Загальний розмір бюджету громади склав понад 66 мільйонів гривень. З них 25,5 мільйонів надала держава у вигляді різних субвенцій. А понад 40 мільйонів — це власні надходження громади. З таких цифр розпочав свій звіт перед депутатами селищної ради голова Новопразької громади Богдан Куруп.

Фото без опису

Разом з доходами збільшилися і видатки з бюджету, але завдяки правильному плануванню вдалося профінансувати усі заплановані проєкти.

У 2019 році Новопразька громада отримала у своє розпорядження землі колективної власності, які входять до складу її території й раніше перебували у власності держави. Доходи від сплати земельного податку та оренди землі майже на півмільйона перевищили заплановані показники.

Попри літню посуху 2019–го року, Новопразька ОТГ утримала провідні позиції за обсягами виробництва сільськогосподарських культур і середньою врожайністю вирощеної продукції серед інших територій Олександрійського району.

Для стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу в громаді у 2019 році селищна рада ухвалила відповідну програму, розраховану на 3 роки.

Великий крок був зроблений у покращенні надання адміністративних послуг. Завдяки впровадженню Програми «U–LEAD з Європою» Новопразька громада зможе отримати свій власний ЦНАП вже найближчим часом.

Протягом 2019 року Новопразька громада витратила майже 2 мільйони гривень на ремонти доріг. Ледь не половину цієї суми коштував капітальний ремонт вулиці Садової у селі Пантазіївка.

Фото без опису

Поточні ремонти дорожнього покриття зробили на вулицях селищ Нова Прага, Гайове та Квітневе, а також у селі Шарівка. Однією із важливих проблем дорожньої галузі на сьогодні залишається відсутність прямого автобусного сполучення між населеними пунктами Новопразької ОТГ.

2019 рік був надзвичайно активним для комунально-житлового господарства Новопразької громади. Для забезпечення якісними побутовими послугами усіх жителів громади придбали трактор МТЗ-82.1 з причепом та навісним обладнанням. На це залучили більше мільйона гривень державної субвенції.

Фото без опису

За державні кошти розпочали втілення масштабного проєкту з реконструкції вуличного освітлення у селищах Гайове та Квітневе, селах Шарівка, Пантазіївка та Веселка. У 2019 вдалося виконати чотири черги реконструкції мереж на суму майже 3 мільйони гривень (з державного та місцевого бюджетів). Загалом по громаді встановили понад сучасних 350 вуличних ліхтарів. Окрім того, у Новій Празі майже за пів мільйона гривень зробили капітальний ремонт системи водопостачання по вулиці Береговій та Садовій та здійснили чимало поточних робіт з благоустрою.

Не забували у громаді й про соціальний захист населення. Матеріальну допомогу отримали жителі, що опинилися у скрутних життєвих обставинах, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, воїни-інтернаціоналісти, сім’я загиблого учасника бойових дій на території інших держав, ветерани Другої Світової війни, учасники АТО/ООС до Дня захисника України та на оздоровлення дітей. Також у 2019-му році виконком Новопразької селищної ради ухвалив рішення про придбання житла дитині, позбавленій батьківського піклування, — за рахунок державної субвенції.

У 2019 році рішенням Новопразької селищної ради усе майно та будівлі Новопразької амбулаторії перейшли у власність громади. Також, в рамках програми Президента України «Доступна медицина», керівництву ОТГ вдалося на конкурсних умовах отримати легковий автомобіль Рено Дастер для Новопразької амбулаторії.

Фото без опису

Разом з тим громада надала близько 3 мільйонів гривень субвенцій на утримання та ремонти Олександрійській районній лікарні та Центру первинної медико-санітарної допомоги району, де лікуються жителі Новопразької ОТГ.

Найбільшим досягненням в галузі освіти громади у 2019 стало відкриття дитячого садочку на базі Новопразького НВО. Дошкільний підрозділ на 40 місць вдалося створити шляхом реалізації проєкту Державного фонду регіонального розвитку по реконструкції будівлі. Вперше за останні 8 років у дитячих садках Нової Праги відсутня черга на зарахування дітей.

Фото без опису

Протягом минулого року велика увага приділялася поповненню та оновленню матеріально-технічної бази усіх дошкільних закладів. Був розроблений проєкт з реконструкції харчоблоку та приміщення ясельної групи у дитсадку «Рукавичка» (зараз він на розгляді в обласній адміністрації).

В освітніх закладах Новопразької громади у 2019-2020 навчальному році сформували 3 профільних класи для учнів 10-11 класів. Для дітей з особливими освітніми потребами створили 4 інклюзивних класи. Близько 190 тисяч гривень з бюджету громади витратили на облаштування класних кімнат майбутніх першокласників.

Фото без опису Фото без опису

Учні 1-4 класів та діти пільгових категорії Новопразької ОТГ у школах харчуються безкоштовно. Громада спрямувала на шкільні обіди близько 900 тисяч гривень у 2019 році.

Мала громада і спортивні перемоги минулого року. Футбольна команда «Нова Прага» стала бронзовим призером чемпіонату Олександрійщини з мініфутболу на приз ТОВ «УКРАГРОКОМ-2019». Восени футболісти знову вибороли бронзу, але вже в Чемпіонаті Олександрійщини з футболу серед аматорських команд. Юні футболісти Нової Праги завоювали 2 місце в обласних змаганнях «Олімпіада Кіровоградщини». Команда Новопразької ЗШ І-ІІ ступеня посіла 2 місце на турнірі з легкої атлетики на кубок імені Андрія Ковтуна.

Фото без опису

Насиченим подіями та ремонтами було культурне життя громади. Зокрема, велику реконструкцію пережила актова зала Новопразької дитячої музичної школи. На ремонти та обладнання зали витратили загалом майже 600 тисяч гривень. Частина цих коштів – інвестиції в рамках програми «DOBRE» (Децентралізація приносить кращі результати та ефективність) від Міжнародної організації Global Communities.

Фото без опису Фото без опису

Протягом 2019 року провели близько семисот культурно-мистецьких заходів у громаді, а художні колективи та вихованці дитячої музичної школи брали участь і перемагали в обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Колоритним явищем 2019–го був творчий проєкт «Кутковини», колектив якого зі своїми виступами побував у різних куточках Новопразької громади.

Фото без опису

У 2019 році у громаді активно попрацювали над формуванням туристичної інфраструктури та продовжили роботу у Міжнародному польсько-українському проєкті «Соціально-економічні можливості розвитку сіл Олександрійщини», який виконується асоціацією Голдапський місцевий фонд (Польща) та благодійним товариством «Олександрійський районний благодійний інформаційно-консультативний центр».

Задля безпеки у 2019 році на території Новопразької ОТГ впровадили новий проєкт «Поліцейський офіцер громади» і створили власну поліцейську станцію. Тепер за безпеку жителів усієї громади відповідає двоє офіцерів. 

Фото без опису

Протягом 2019 року за рахунок коштів Новопразької селищної ради та місцевого бізнесу вдалося відремонтувати приміщення МПК і покращити матеріально-технічну базу на майже пів мільйона гривень.

Не останню роль у розвитку громади у 2019-му займало міжнародне співробітництво. У співпраці з Асоціацією об’єднаних територіальних громад у Новопразькій ОТГ був розроблений та затверджений стратегічний план розвитку громади на найближчі 10 років - Стратегія розвитку Новопразької об’єднаної громади. 

Фото без опису

За співфінансування програми «DOBRE», яка впроваджується за підтримки  Global Communities Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) у Новопразькій громаді у 2019 році реалізували проєкт зі встановлення спортивних майданчиків у с. Шарівка, с. Пантазіївка та селищі Нова Прага. Також розпочали інші проєкти, які продовжилися вже у 2020-му.

Фото без опису

Підсумовуючи успіхи 2019 року, можна сказати, що Новопразька об’єднана громада спільними діями влади та активних її жителів упевнено рухається шляхом децентралізації й має великий потенціал для розвитку території та покращення добробуту людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь