НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Поліцейські офіцери Новопразької громади: перший досвід

Дата: 13.03.2020 17:06
Кількість переглядів: 3632

Фото без опису

Ярослав Руденко і Сергій Колісникович — поліцейські офіцери Новопразької громади. Обидва — молоді хлопці, але вже досвідчені поліцейські. Ярослав встиг попрацювати і дільничним, і у відділі ювенальної превенції. Сергій два роки відслужив у патрульній поліції Кропивницького. Пілотний проєкт Національної поліції «Поліцейський офіцер громади» став для хлопців новим викликом на службі.

Нелегкий шлях до посади

Навесні 2019 року, коли новий проєкт Нацполіції стартував на території Кіровоградської області, охочих спробувати себе у ролі офіцерів громад виявилося чимало. Конкурс на посаду сягнув 6–7 претендентів на одне місце.

Спершу усім бажаючим довелося скласти тести у Кропивницькому, потім пройти співбесіду з комісією, до якої увійшли також голови громад. А на завершення поліцейські мали обов’язкове випробування поліграфом. З 80 претендентів до фінішу дісталися лише 17.

Попереду на сімнадцятку кращих чекало 4–місячне навчання у Дніпрі. Навчали майбутніх офіцерів досвідчені спеціалісти зі Сполучених Штатів Америки. Працювали наполегливо — 5 днів на тиждень. Лекцій було небагато, більше часу займала практична підготовка. Поліцейські бігали, стрибали, долали перешкоди, тренувалися зі зброєю, відпрацьовували тактичні навички та практику екстремального водіння авто. По завершенню на офіцерів чекав ще один екзамен. Хто склав успішно, міг вважати себе вже справжнім офіцером громади.

Фото без опису

Однак після іспиту в Дніпрі підготовка ще не завершилася. Наступні два місяці офіцери провели на стажуванні у громадах Дніпропетровської області, яка на рік раніше впровадила пілотний проєкт Нацполіції. Зрештою, більш ніж через пів року екзаменів та підготовки, Ярослав Руденко та Сергій Колісникович наприкінці 2019 року приступили до виконання обов’язків поліцейських офіцерів Новопразької громади.

Робочі будні офіцерів

Сьогодні кожен день офіцерів Новопразької громади заповнений спілкуванням з місцевими жителями. Із самого ранку на них вже чекають люди, розповідають поліцейські. Найчастіші скарги — тілесні ушкодження та сімейні сварки. Викликів по Новій Празі дуже багато. Побутові конфлікти поліцейські намагаються владнати за допомогою спілкування. Лише коли не вдається помирити людей, заповнюють процесуальні документи

Працюють офіцери по двоє і по одному — залежить від завантаженості. Поділили між собою територію громади, щоб охопити увагою усі населені пункти. Одразу побували у всіх старостинських округах ОТГ, поспілкувалися з жителями, роздали візитівки з номерами телефонів та адресою поліцейської станції. Відвідали також заклади й установи, познайомилися з керівниками, залишили свої контакти.

Фото без опису

Офіцери розробили графіки прийому громадян. Щодня поліцейську автівку можна побачити в різних куточках громади — не завжди на виклику, але й для профілактики злочинів. Жителі невеликих сіл ОТГ досі дивуються — так часто поліції на своїх вулицях вони ще не бачили.  

Хлопцям пощастило: вони доповнюють один одного. Сергій — місцевий, добре орієнтується у Новій Празі, має хороший досвід патрулювання доріг. Ярослав обізнаний у всіх тонкощах роботи з неповнолітніми порушниками. Тому офіцери постійно допомагають один одному.

«Універсальні солдати»

Офіцери Новопразької громади — універсальні поліцейські. Перелік їхніх функцій надзвичайно великий.

Вони патрулюють дороги, слідкують за дотриманням правил дорожнього руху, перевіряють власників мисливської зброї, тримають на контролі сім’ї, які потрапили у складні життєві обставини, проводять профілактичну роботу з неповнолітніми.

Якщо трапилася ДТП, зникла дитина чи доросла людина, сталася крадіжка, бійка, раптова смерть, або мисливці полюють у недозволеному місці, виїжджають поліцейські офіцери громади.

Активна служба дає позитивні результати. За перші два місяці роботи поліцейські офіцери Новопразької громади самотужки розкрили 4 кримінальних злочини (2 крадіжки, зберігання наркотичних засобів та незаконну вирубку лісу) і склали близько 20 адміністративних протоколів за порушення громадського порядку, сімейні сварки, дрібне хуліганство та керування автівкою напідпитку.

Разом з тим офіцери встигають ще й рятувати життя жителям громади. Так, 10 лютого їхня допомога неабияк стала в нагоді 75–річній Тетяні Василівні з Нової Праги. У той день на планшетний пристрій поліцейські отримали повідомлення про смерть бабусі в одному з будинків селища. На виклик поїхали удвох. Вже на місці сусіди розповіли, що Тетяна Василівна давно не виходила з хати. А у вікно побачили жінку, що лежала непритомною на підлозі. Однак Ярослав Руденко помітив, що жінка не схожа на мертву, і офіцери вирішили ламати двері. Впоралися швидко, чим надзвичайно порадували бабусю. Пізніше жінка розповіла, що в неї відмовили ноги, а сил кликати на допомогу чи підвестися не було. Тож їй довелося багато годин безпомічно лежати на підлозі. Офіцери викликали швидку допомогу, а за кілька днів приїхали провідати бабусю. Тетяна Василівна вже добре почувалася і довго дякувала Ярославу та Сергію за порятунок.

Фото без опису

Головне — можливості

Поліцейські офіцери Новопразької громади упевнені: вдала служба залежить від можливостей та умов, в яких доводиться працювати. За проєкт «Поліцейський офіцер громади» Ярослав та Сергій отримали від Нацполіції спецзасоби, планшетні пристрої, зброю, ліхтарики, гумові палиці, кайданки, бодікамери, а нещодавно ще й алкотестер Драгер.

Кожен офіцер патрулює громаду на спеціальному автомобілі марки Рено Дастер. Автівка обладнана різноманітними інструментами: дрилем, бензопилою, металевим тросом для буксирування транспорту вагою до 4 тонн, рацією, відеореєстратором та надсучасною аптечкою всередині. За потреби поліцейські можуть надати ще й першу домедичну допомогу. 

Фото без опису

Однак все це було б неможливе без поліцейської станції, яка і стала основою для реалізації проєкту на території Новопразької громади. Про необхідність створення власного центру безпеки для жителів ОТГ селищний голова громади наголошував з перших днів свого обрання на цю посаду. Адже Нова Прага — найбільше селище Олександрійського району, і тому найбільша кількість правопорушень здійснювалась саме на цій території. Один дільничний, без транспортного засобу, навіть за великого бажання не міг впоратися з цією ситуацією. Тому виникла ідея створити власну поліцейську станцію задля комфорту людей та порядку на території.

Створення поліцейської станції

У 2019 році питання створення центру безпеки голова громади обговорив з начальником Олександрійського районного відділення поліції. Дійшли згоди, що громада забезпечить приміщення та обладнання, а районне відділення — постійного поліцейського на території Новопразької ОТГ. Розглядали можливість придбання автомобіля за кошти громади. У цьому напрямку керівництво ОТГ працювало ще до реалізації проєкту Нацполіції у Кіровоградській області.

Ініціатива «Поліцейський офіцер громади» дала можливість втілити побажання новопражців щодо безпеки за підтримки держави. Однак були обов’язкові умови. Селищна рада громади підписала Меморандум про співпрацю з ГУ Національної поліції у Кіровоградській області та взяла на себе зобов’язання з облаштування приміщення для роботи поліцейських.

Депутатський корпус обрав для поліцейської станції будівлю місцевої пожежної частини. Вона знаходиться у центрі селища і доступна для людей. Проте на ремонт приміщення довелося витратити великі кошти — пів мільйона гривень. 450 тисяч з бюджету громади виділили депутати, ще понад 50 тисяч надали представники місцевого бізнесу. За ці кошти повністю замінили покрівлю, вікна, двері, частково — електричну проводку. Зробили ремонт внутрішнього коридору, встановили частину опалення. Для офіцерів облаштували робочий кабінет, кімнату відпочинку та консультаційний пункт цивільного захисту. Закупили всю необхідну техніку, сейфи для зберігання зброї та меблі. Відбудовувати поліцейську станцію у Новій Празі почали влітку 2019 року, а вже у грудні офіцери громади розпочали свою службу.

Фото без опису

Час покаже

Сьогодні поліцейські офіцери Новопразької громади налагодили тісну співпрацю з її керівництвом. Громада повністю утримує своїх офіцерів (окрім зарплати), а ті відповідають енергійною службою.

«Це те, чого ми очікували, але працювати важко. Особливо складно було спочатку. Довелося вивчати велику територію та завойовувати довіру людей», — діляться своїми враженнями про перші місяці роботи Ярослав Руденко та Сергій Колісникович.

Громада та керівництво відгукуються про роботу офіцерів позитивно, але не поспішають робити висновки.

«Хлопці молоді, енергійні, з бажанням працювати, бажанням приносити користь. У перші дні роботи зробили дуже багато. Проєкт реалізується. Однак, напевно, потрібен рік для того, щоб всі зрозуміли, щоб всі звикли, що є поліція в громаді. І тільки тоді ми порівняємо статистику і зможемо сказати, чи це працює, чи той один пішохідний дільничний робив більше, ніж хлопці на машинах» — упевнений селищний голова Новопразької громади Богдан Куруп.

Тож поки що у поліцейських офіцерів Новопразької громади своєрідний випробувальний термін і майже 9 тисяч жителів в обслуговуванні, які хочуть спокійного та безпечного життя.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь