НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Епідемічний підйом захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції продовжується

Дата: 24.02.2020 19:56
Кількість переглядів: 504

Фото без опису

 

В Україні продовжує реєструватися підвищений рівень захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Так, за минулий тиждень (10.02–16.02.2020) на ГРВІ захворіли 245 055 людей, із них 61,4 % — діти. Інтенсивний показник захворюваності склав 640,9 на 100 000 населення, що на 34,4 % більше епідемічного порога по Україні.

За минулий тиждень в Україні було зареєстровано 10 летальних випадків внаслідок грипу, що було підтверджено лабораторно. З початку епідемічного сезону в Україні 40 людей померло від ускладнень грипу. Жоден померлий не був щеплений проти грипу.

На території Кіровоградської області, за даними ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України», з приводу ГРВІ за медичною допомогою в заклади охорони здоров’я області звернулося 5266 мешканців області, що на 163 випадки менше, ніж на попередньому тижні, з них 64% дітей. Крім того перевищення епідемічного порогу зменшується та складає вже 19,9%.

Нажаль в області зафіксовано 1 летальний випадок від ускладнення грипу. Помер 53-х річний чоловік із Світловодського району, який мав супутні хронічні хвороби та не був щеплений від грипу.

Крім того, з початку епідсезону лабораторно підтверджено шість випадків грипу (5 вірусу грипу А та 1 вірусу грипу В) в чотирьох осіб                           м. Кропивницького (2-х дітей та 2-х дорослих) та у двох осіб в Устинівському районі (2-х дорослих). Після проведеного епідеміологічного розслідування було встановлено, що хворі не щеплені від грипу. Всього протягом епідсезону на Кіровоградщині щеплено проти грипу 5460 осіб.

Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

Вірус грипу типу А здатний вражати як людей, так і тварин. «Пташиний грип», «свинячий грип» - це різновиди вірусу типу А. Вірус даного типу викликає захворювання середньої тяжкості або тяжкі, які отримують епідемічний характер. Підступність грипу полягає в тому що він здатний мутувати – міняти свою антигенну структуру.

Вірус грипу типу В передається тільки від людини до людини. Хоча даний тип також видозмінюється, він не викликає настільки тяжких епідемій. Спалахи грипу В носять, як правило, локальний характер. Вони можуть передувати епідеміям грипу типу А або накладатися на них.

Захворювання, спричинене даними штамами вірусу, вражає передусім молоде працездатне населення, в тому числі вагітних. Також у групі ризику перебувають маленькі діти та особи похилого віку, для яких характерні високі показники щодо виникнення ускладнень та смертності.

Клінічні ознаки грипу типу А та В є універсальними для ГРВІ. Це головний біль, біль у м’язах, горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках — блювота і пронос.

Грип – єдина ГРВІ, для якої існують противірусні препарати. При виникненні перших ознак захворювання – не займайтесь самолікуванням, а зверніться до лікаря. 

Пам’ятайте, головним і найдієвішим захистом від грипу є своєчасно проведене профілактичне щеплення. Імунізація зменшує ймовірність захворіти на грип і ризик серйозних ускладнень (госпіталізації та смертності від захворювання). Серед стандартних заходів профілактики для боротьби з грипом та ГРВІ рекомендуємо:

  • уникати контактів з особами, які мають ознаки захворювання;

  • скоротити час перебування в місцях масового скупчення людей та громадському транспорті;

  • регулярно мити руки з милом та використовувати антисептичний засіб;

  • здійснювати вологе прибирання та провітрювання приміщення;

  • вести здоровий спосіб життя (повноцінний сон, збалансоване харчування, фізична активність).

Будьте уважні до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких, не займайтеся самолікуванням та не забувайте про заходи профілактики.

 

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління  Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


 
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь