НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Хвилина уваги чи ДТП? Вибір за вами

Дата: 19.02.2020 13:09
Кількість переглядів: 590

Фото без опису

 

Бентежить різниця між датою на календарі і неймовірною весною за вікном. Так і хочеться провести якомога більше часу на свіжому повітрі. Але у зв’язку з цією теплою і сонячною погодою хочемо застерегти вас від можливих небезпечних дорожніх ситуацій, які, на жаль, трапляються у нашій громаді.

Для того, аби не стати жертвою дорожньо-транспортної пригоди, пропонуємо вам освіжити в пам’яті правила дорожнього руху і нагадати про них своїм близьким.

Я – пішохід

У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правої сторони. Якщо немає тротуарів, пішохідних доріжок або пересуватися по них неможливо, пішоходи можуть рухатися по краю проїжджої частини дороги назустріч транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

За межами населених пунктів пішоходи, які пересуваються по узбіччю чи краю проїжджої частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.

Організовані групи дітей дозволяється водити тільки по тротуарах і пішохідних доріжках, а коли їх немає – по узбіччю дороги, але тільки у світлу пору доби і лише у супроводі дорослих.

Пішоходи повинні переходити проїжджу частину по пішохідних переходах, а у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч. Якщо в зоні видимості немає переходу, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїжджої частини у місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як оціните відстань до транспортного засобу, що наближається, та впевнитеся у відсутності небезпеки.

Перед виходом на проїжджу частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких перешкод пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються. Чекати транспортних засобів пішоходи повинні на тротуарах, посадочних майданчиках, а де вони відсутні – на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.

Я – пасажир

Посадку (висадку) дозволяється здійснювати пасажирам після зупинки транспортного засобу лише з посадкового майданчика, а в разі відсутності такого майданчика — з тротуару чи узбіччя, а якщо це неможливо, то з крайньої смуги проїзної частини (але не з боку суміжної смуги для руху), за умови, що це буде безпечно та не створить перешкод іншим учасникам руху.

Пасажири, користуючись транспортним засобом, повинні:

a) сидіти або стояти (якщо це передбачено конструкцією транспортного засобу) в призначених для цього місцях, тримаючись за поручень або інше пристосування;

б) під час пересування на транспортному засобі, обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутими (крім пасажирів з інвалідністю, фізіологічні особливості яких заважають користуватися ременями безпеки), а на мотоциклі і мопеді — в застебнутому мотошоломі;

в) не забруднювати проїзну частину та смугу відведення автомобільних доріг;

г) не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху.

ґ) у разі зупинки чи стоянки транспортних засобів на їх вимогу в місцях, де дозволено зупинку, стоянку чи паркування лише водіям, які перевозять пасажирів з інвалідністю, на вимогу поліцейського пред’явити документи, що підтверджують інвалідність (крім пасажирів з явними ознаками інвалідності)

Пасажирам забороняється:

a) під час руху відвертати увагу водія від керування транспортним засобом та заважати йому в цьому;

б) відчиняти двері транспортного засобу, не переконавшись, що він зупинився біля тротуару, посадкового майданчика, краю проїзної частини чи на узбіччі;

в) перешкоджати зачиненню дверей та використовувати для їзди підніжки і виступи транспортних засобів;

г) під час руху стояти в кузові вантажного автомобіля, сидіти на бортах або в необладнаному для сидіння місці.

У разі дорожньо-транспортної пригоди пасажир причетного до пригоди транспортного засобу повинен подати можливу допомогу потерпілим, повідомити про пригоду орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції і перебувати на місці до прибуття поліцейських.

Пасажир під час користування транспортним засобом має право на:

а) безпечне перевезення себе і багажу;

б) відшкодування завданих збитків;

в) отримання своєчасної і точної інформації про умови і порядок руху.

Я – водій мотоцикла, мопеда, велосипеда

Рухатися по дорозі загального користування на велосипедах дозволяється особам, які досягли 14-річного віку (не поширюється на дворові, житлові, дачні та інші території, прилеглі до дороги загального користування).

Можна їздити на велосипеді, обладнаному звуковим сигналом та світлоповертачами: білим (попереду), жовтогарячими (по боках) та червоним (позаду). У темноті та в умовах недостатньої видимості треба увімкнути ліхтар (фару).

Велосипедисти, рухаючись групами, повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

Велосипедист може перевозити лише такі вантажі, які не заважають керувати велосипедом і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

Не можна перевозити:

  • вантаж, більший ніж 1 м спереду або ззаду та 0,4 м зліва чи справа;
  • те, що не перевищує встановлені габарити, але реально заважає керувати велосипедом (мішок з картоплею, гирі, наповнені відра тощо).

 

 

Якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу поза перехрестям, велосипедисти зобов’язані дати дорогу іншим транспортним засобам, що рухаються по дорозі.

Велосипедисту забороняється:

а) керувати несправним та необладнаним велосипедом ;

б) рухатися по автомагістралях і дорогах для автомобілів, а також по проїзній частині, коли поряд облаштовано велосипедну доріжку;

в) рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей до 7 років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих);

г) під час руху триматися за інший транспортний засіб;

ґ) їздити, не тримаючись за руль, та знімати ноги з педалей (підніжок);

д) перевозити пасажирів на велосипеді (за винятком дітей до 7 років, які перевозяться на додатковому сидінні, обладнаному надійно закріпленими підніжками);

е) буксирувати велосипеди;

 

Рекомендуємо ознайомитися з правилами дорожнього руху більш детально: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001-%D0%BF.

 

Сподіваємося, що чудові весняні дні подарують вам лише задоволення і користь, тому будьте обачні і не забувайте про безпеку власну і ближніх.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь