НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

В Україні вперше за три роки виявили пташиний грип

Дата: 24.01.2020 09:54
Кількість переглядів: 613

Фото без опису


         На підприємстві «Хутір» у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області виявили загибель птиці від пташиного грипу, повідомила Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Загибель птахів на підприємстві сталася ще минулої суботи, 18 січня. Дослідження відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановило діагноз – грип птиці.

За попередньою інформацією, в ПП «Хутір» станом на 1 січня 2020 року утримувалося близько 98 тис. голів птиці яєчного напрямку. До такої птиці відносять, зокрема, курей та індиків.

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров'я тварин 20 січня повідомила, що внаслідок спалаху пташиного грипу в Україні з 98 тисяч поголів'я птахів загинуло 4856, а решту курей довелося зарізати. При цьому наголошується, що це – перший подібний випадок в Україні за останні майже три роки.
         Вірус H5N8, який часто переносять перелітні дикі птахи, останніми тижнями поширився у Східній Європі. Від нього постраждали ферми та домашня птиця у Польщі, Румунії, Словаччині, Чехії та Угорщині. У Німеччині 20 січня повідомили, що в федеральній землі Бранденбург виявили вірус H5N8 у дикої гуски..

Остання велика епідемія пташиного грипу спостерігалася в Європі взимку 2016-2017 років – збудник захворювання потрапив разом з перелітними птахами з Азії. Тоді довелося вбити сотні тисяч птахів, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу.

 

Що таке пташиний грип і чи небезпечний він для людей?

 

Пташиний або курячий грип – це вірус, який часто призводить до смерті заражених птахів. Його збудник переносять дикі перелітні птахи. Деякі зі штамів пташиного грипу можуть вражати не лише птахів, але й свиней чи людей.

Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними чи іншими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.

 

Які симптоми пташиного грипу у свійської птиці?

 

Інфекція серед свійської птиці може бути безсимптомною або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів.

 

Враховуючи вищесказане Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертається до керівників птахогосподарств, голів ОТГ, в.о. старост старостинських округів, сільських голів та власників птиці вжити усі запобіжні заходи, перевести птицю на «закритий режим» роботи щоб не допустити захворювання птиці на грип на території району.
 

 

Відділ безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини

Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь