НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Стан виробничого травматизму та професійної захворюваності у 2019 році на підприємствах, в установах, організаціях міста Олександрії, Олександрійського та Петрівського районів.

Дата: 20.01.2020 09:47
Кількість переглядів: 559

Олександрійське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області повідомляє.                    Протягом 2019 року страховий експерт з охорони праці відділення приймав участь у роботі п’ятнадцяти комісій з розслідування нещасних випадків, з яких один нещасний випадок перехідний, що стався у 2018 році.

Станом на 01.01.2020 року розслідувано дванадцять нещасних випадків, з яких десять випадків комісією з розслідування визнанні страховими, тобто пов’язаними з виробництвом. Нещасний випадок, що стався в Лікарівському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» та гостре професійне отруєння в ТОВ «УкрАгроКом» комісії з розслідування не пов’язали з виробництвом.

По трьох випадках триває розслідування, терміни яких подовженні до часу отримання експертних заключень та висновків компетентних органів.  

Комісією, створенною Управлінням Держпраці у Кіровоградській області, проводилися спеціальні розслідування нещасного випадку, який трапився 06.09.2016 року у Фермерському господарстві "Едем 777" та випадку гострого професійного отруєння, що стався 04.03.2019 року в ТОВ «УкрАгроКом». Решта нещасних випадків, розслідувалися комісією створеною керівниками підприємств.

Десять нещасних випадків пов’язанних з виробництвом, у тому числі три тяжких з можливою інвалідністю потерпілих, територіально розприділені  наступним чином:

- місто Олександрія – три нещасних випадки;

- Олександрійський район - сім нещасних випадків, в тому числі три з можливою інвалідністю працівників;

- Петрівський район - нещасні випадки протягом 2019 року не реєструвалися.

Триває розслідування двох нещасних випадків, один з яких нещасний випадок зі смертельним наслідком по місту Олександрія та одного нещасного випадку по підприємству Олександрійського району.

Порівнюючи з минулим 2018 роком, слід відмітити зростання виробничого травматизму в місті Олександрія на два випадки, в Олександрійському районі - на чотири випадки. У Петрівському районі відбулося  зменшення даного показника на два нещащасних випадки.

В місті Олександрія у 2018 році був зареєстрований один нещасний випадок, у Олександрійському районі було зареєстровано три нещасних випадки пов’язаних з виробництвом, один з яких груповий з двома потерпілими, у Петрівському районі 2 нещасних випадки.

Страхові нещасні випадки у 2019 році зареєстровані на наступних підприємствах:

- ТОВ «Олександрійський Цукровий Завод» - три нещасні випадки, один з яких тяжкий з можливою інвалідністю потерпілої;

- Олександрійський міськрайонний центр зайнятості - один нещасний випадок;

- Приютівська селищна рада – один нещасний випадок;

- Фермерське господарство "Едем 777" – один нещасний випадок, встановлена інвалідність потерпілому;

- КП «Муніципальна безпека Олександрійської міської ради» - один нещасний випадок;

- Новопразька селищна рада – одне гостре професійне отруєння;

- ТОВ «Новоселівка - Агро» - один нещасний випадок тяжкий з можливою інвалідністю потерпілого;

- КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Олександрії» - один нещасний випадок.

 

За видом події розподіл відбувся наступним чином:

  •      два нещасних випадки віднесенні до падіння потерпілого з висоти;

  • один випадок падіння потерпілого під час пересування;

  • три випадки травмування внаслідок дії рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів;

  • один випадок навмисного травмування, заподіяного іншою особою;

  • один випадок перекидання мобільних засобів праці;

  • один випадок гострого професійного отруєння за видом події кваліфікований як пожежа;

  • один випадок ушкодження внаслідок контакту з тваринами.

 

Основною причиною травмування працівників є:

  • два випадки особистої необережністі потерпілого;

  • в одному випадку відсутність, або неякісне проведення інструктажу з охорони праці;

  • у трьох випадках не виконання вимог інструкції з охорони праці самими потерпілими;

  • один випадок не виконання посадових інструкцій безпосереднім керівником потерпілого;

  • в одному випадку відбувся контакт з представниками тваринного світу;

  • один випадок конструктивних недоліків, недосконалість, недостатня надійність засобів виробництва;

  • один випадок травмування внаслідок протиправних дій інших осіб.

 

Відповідно до проведеного аналізу основних причин  нещасних випадків (по актам Н-1) за 2019 рік - технічні причини встановлені в одному нещасному випадку, що складає 10%, організаційні у пяти нещасних випадках, що становить 50%, санітарно-гігієнічні причини не встановлювалися, що становить 0% та психофізіологічні у чотирьох нещасних випадках, що становить 40%.

На першому місці, за з’ясованими обставинами, їх виникнення є так званий людський фактор. Це поспіх, з яким виконувалися роботи, нехтування своїм здоров’ям, правилами охорони праці та безпечного ведення робіт, переоцінка своїх можливостей, а також недостатній контроль посадових осіб за роботою підлеглих, не виконання ними своїх посадових обов’язків. 

Аналізуючи виробничий травматизм на підприємствах району, можна відмітити явне зростання нещасних випадків на ТОВ «Олександрійський Цукровий Завод»,  де у 2018 року нещасні випадки не реєструвалися. На інших підприємствах нещасні випадки зареєстровані вперше.

По кожному нещасному випадку та гострому професійному отруєнню комісією з розслідування були розроблені дієві заходи щодо запобігання подібним випадкам у подальшому. Підприємствами заходи виконані, про що до відділення надійшла інформація. Заходи включали в себе не тільки проведення позапланових інструктажів з охорони праці, а й розроблення чи перегляд інструкцій з охорони праці, проведення позапланового навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці, організації та проведення періодичних медичних оглядів та інше.

У 2019 році до відділення надійшло одне повідомлення за формою П-3 про встановлення професійного захворювання у тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва СВК «Агрофірма Маріампольська»                       с. Луганка Петрівського району, де випадок такої ж професійної патології реєструвався у 2018 році, у працівника тієї ж професії. Випадок професійного захворювання розслідуваний, складений акт за формою П-4.

Рівень професійної захворюваності, на підконтрольних відділенню об’єктах, зменшився на один випадок. У 2019 році зареєстровано одне професійне захворювання у Петрівському районі. У 2018 році було два профзахворювання, в тому числі одне у Олександрійському, одне у Петрівському районах. На протязі цих років професійна патологія реєструється у галузі сільського господарства, на діючих підприємствах. За результатами проведених розслідувань комісією були розроблені заходи з метою недопущення розвитку хронічної професійної захворюваності працівників на даних робочих місцях. Зменшення впливу виробничого шуму, загальної транспортної вібрації, важкості та напруженості трудового процесу на організм працівника стало пріоритетним завданням керівників підприємств.  Також заслуговує на увагу якість проведення попередніх та періодичних медичних оглядів. Працівники під час медичних оглядів не скаржаться на стан свого здоровя, приховують наявність симптомів, що дало б змогу запідозрити у них професійну патологію. Профільними науково-дослідними інститутами захворювання встановлюються на пізніх стадіях, коли наступає стійка втрата працездатності. Зміни у підході проведення медичних оглядів осіб певних категорій, їх результати повинні забезпечити правильний професійний добір та раціональне працевлаштування, без шкоди здоров’ю працівнику. А сам працівник повинен дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт, чи під час перебування на території підприємства.

 

 

Страховий експерт з охорони праці

Олександрійського відділення УВД

ФССУ у Кіровоградській області                                                   Ігор Губко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь