НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Свята наближаються: як вберегтись від харчових отруєнь

Дата: 26.12.2019 08:08
Кількість переглядів: 765

Свята наближаються: як вберегтись від харчових отруєнь

 

        Новорічні та Різдвяні свята в Україні традиційно прийнято святкувати з розмахом і за святковим столом. Під час святкування наш організм чекає випробування – споживання їжі у пізній час, у великій кількості та ще й більшість страв важкі для травлення, а вживана їжа далеко не завжди відповідає стандартам якості та гігієни. Після частувань, як правило, залишається велика кількість їжі, яку вживають ще протягом кількох днів, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, харчового отруєння. Харчове отруєння – річ неприємна, а часом навіть небезпечна, якій можуть у рівній мірі піддаватися як дорослі, так і діти.

    Харчове отруєння – це хвороба, яка виникає через вживання їжі, що містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. Воно може проходити як у м'якій, так і в доволі важкій формі. Іноді отруєння їжею може призвести до летального результату, тож не варто недооцінювати цю проблему.

   Причиною харчових отруєнь на свята найчастіше є готові страви (салати з майонезом, смажені м’ясні та рибні страви), які були приготовані з порушенням технології приготування, правил особистої гігієни або термінів та умов зберігання. Під час зберігання їжі при кімнатній температурі, відбувається активне розмноження бактерій і накопичення їх токсинів. Зазвичай заражені мікробами продукти не відрізняються від доброякісних ні на вигляд, ні на запах та смак.

    Тож, щоб вберегти себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкових частувань, в першу чергу, при приготуванні смаколиків слід пам’ятати про особисту гігієну та чистоту в приміщенні. При приготуванні їжі частіше мийте руки, протирайте, при необхідності, кухонні поверхні та інвентар.

     Також, зверніть увагу на правильне зберігання продуктів харчування: сирі продукти необхідно зберігати окремо від будь-яких готових страв та продукті, які вживаються в сирому вигляді. 

       Крім того, дуже важливо дотримуватися температурних режимів та часу термічної обробки (при обсмажуванні, запіканні, тушкуванні, відварюванні) м’яса, яєць, інших інгредієнтів для святкових страв — адже, саме термообробка «вбиває» шкідливі бактерії. А ось недоварене або недосмажене м’ясо часто стає причиною харчових отруєнь та зараження гельмінтами. 

      Залишки святкових страв необхідно якомога швидше прибрати в холодильник. Щоб запобігти харчовим отруєнням на новорічні свята не готуйте їжу «про запас», їжа має бути свіже приготованою.

     Якщо ж ви маєте сумніви щодо якості харчової страви, то краще її утилізувати, ніж ризикувати своїм здоров’ям та здоров’ям своїх близьких.

    Харчове отруєння на свято завжди неприємно, якими б незначними були його симптоми. Навіть звичайне порушення самопочуття цілком може зіпсувати настрій і веселу атмосферу свята. Тому, щоб уникнути харчового отруєння і не псувати свято ні собі, ні близьким, необхідно подбати про те, щоб святкові страви на вашому столі були не тільки смачними, а й безпечними для здоров`я.

Будьте здорові! Приємних свят!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Олександрійського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Олександрійському район

 Картинки по запросу фото як вберегтись від харчових отруєнь


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь