НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Дифтерія вже в Україні! Як себе вберегти

Дата: 05.12.2019 16:19
Кількість переглядів: 610

Фото без опису

 

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, станом на 25 листопада в Україні зареєстровано 22 випадки дифтерії, із яких  2 захворіло в листопаді. Шість випадків дифтерії підтверджено лабораторно: в Луганській,Хмельницькій,Закарпатській, Тернопільській, Харківській та Київській областях.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. Збудник - дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин, стійка до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб.

Симптоми дифтерії: головний біль, висока температура, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, ускладнене дихання та ковтання, набряк слизової оболонки носоглотки, збільшення лімфатичних вузлів. За своїми клінічними проявами хвороба схожа на ангіну та інфекційний мононуклеоз. Поставити вірно діагноз та призначити правильне лікування, що допоможе хворому може тільки лікар. 

Востаннє епідемія дифтерії в Україні була в 90-х роках ХХ сторіччя. Тоді через низьке охоплення дітей вакцинацією та відсутність ревакцинації дорослих захворіли близько 20 тисяч людей, 696 із них померли. 

Як захистити  себе від дифтерії? 

Єдиний та надійний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – це вакцинація у дітей та ревакцинація у дорослих. Згідно з Календарем щеплень, затвердженим наказом МОЗ України від 16 вересня 2011 року № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», у 2, 4 та 6 місяців дітям роблять щеплення вакциною АКДП. Ревакцинацію проводять у 18 місяців та у 6 років. Потім у 16 років щеплення робиться вакцинацією АДП-М, а після цього ревакцинацію треба повторювати кожні 10 років. За даними департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації всі лікувально-профілактичні заклади Кіровоградщини забезпечені вакциною проти дифтерії. Вакцинація дорослого та дитячого населення проводиться безкоштовно. 

Будьте  уважні, стежте за своїм здоров’ям та здоров’ям своєї родини, ні в якому разі не займайтесь самолікуванням, а також не забувайте про своєчасну імунізацію!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління  Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь