НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Туляремія поруч!

Дата: 07.11.2019 11:41
Кількість переглядів: 584

Фото без опису

Останнім часом, під час проведення моніторингових досліджень  циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій  у об’єктах довкілля та у дикій фауні, все частіше реєструються позитивні результати в дикій фауні.

Так, за результатами досліджень, проведених лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України», у жовтні цього року збудник туляремії, був виділений у мишовидних гризунах, відловлених на території Приютівської громади Олександрійського району.

Туляремія (мала чума) – гостра інфекційна хвороба тварин і людини, яка характеризується ураженням лімфатичної системи, шкіри, селезінки. Характеризується утворенням множинних гранулематозно-некротичних вогнищ у різних органах, лихоманкою і загальною інтоксикацією.

Основне джерело інфекції для людини – гризуни (ондатри, щурі, миші, ховрахи, зайці). Серед тварин туляремія, передається трансмісивно (через покуси комарами, кліщами), а також аліментарним шляхом (через забруднений корм і воду, при поїданні трупів).

Збудник є в крові хворих тварин та виділяється з їх сечею і потрапляє в організм людини через мікротравми шкіри та шлунковий тракт. Інфікування людини проходить при безпосередньому контакті з хворими тваринами, можливе інфікування домашніми тваринами (обробка шкірок), або через заражену воду та харчові продукти. Від людини до людини хвороба не передається.

Інкубаційний період 3-7 днів. Початок хвороби гострий: підвищення температури тіла до +38-390С, головний біль, загальна слабкість, зниження апетиту. Без лікування хвороба триває довго, характерні і найбільш виражені симптоми – збільшення розмірів (запалення) лімфовузлів та еритеми, які переходять в виразки (язви) шкіри. Тривалий і важкий перебіг хвороби та повільне одужання (ефективність лікування залежить від своєчасно встановленого діагнозу) та можлива подальша інвалідність роблять це захворювання особливо небезпечним.

Після перенесеного захворювання виробляється довічний імунітет.

Певний час для профілактики туляремії у людини використовувалася жива туляремійна вакцина, яка на сьогодні відсутня на території України.

Тому, основним заходом боротьби з туляремією є вжиття неспецифічних профілактичних заходів, а саме:

  • забезпечити непроникність місць проживання, складських приміщень, джерел водопостачання(особливо індивідуальних криниць) для гризунів;
  • не вживати сиру воду з відкритих водоймищ та невідомих джерел;
  • проводити дератизацію приміщень, особливо у зерносховищах і складських приміщеннях;
  • при сільськогосподарських роботах (обмолоту зернових, заготівлі сіна тощо) обов’язково використовувати засоби захисту (для органів дихання, очей, тіла);
  • відповідно одягатись при відвідуванні лісу, риболовлі, полюванні чи просто відпочинку на природі;
  • в природних вогнищах туляремії необхідно планово та систематично знищувати гризунів (проводити суцільну дератизацію з подальшим збором трупів тварин).

Тож, як бачимо самі елементарні правила допоможуть захистити себе та свою родину від особливо небезпечної інфекції, що є поруч з нами.

Будьте обережні, бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей!

 

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Олександрійського районного управління

Головного управління  Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь