НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Новопражці вчились впливати на бюджет своєї громади

Дата: 15.10.2019 22:10
Кількість переглядів: 1515

Фото без опису

 В Новопразькій громаді спільно з громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проекту «Доброчесні громади» було проведено вуличну акцію “Впливай на бюджет своєї громади». В рамках акції жителі громади ознайомились з бюджетом своєї громади, долучились до розподілу бюджету за допомогою «бюджетного сонця», зіграли у гру «Стань господарем громади», де кожен міг на свій розсуд розділити бюджет громади по різним сферам та подати пропозиції до бюджету на 2020 рік, а також скуштували візуалізований бюджет громади у вигляді короваю.

 

Під час вуличної акції місцевим мешканцям начальник фінансового відділу Гуленко  Тарас Григорович та секретар громади Гейко Василь Анатолійович разом з експерткою громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» Тетяною Романовою та експерткою «Громадські ініціативи України» Світланою Дубиною доступно і на прикладах пояснили, що таке бюджет, з чого він складається, як наповнюється і як витрачається. А головне – як саме та в який спосіб і терміни на формування доходів і витрат може вплинути кожна людина. А також презентували гарного «помічника» у питаннях, що пов’язані з бюджетних процесом громади — «Бюджети для громадян». Це – новий для України формат пояснення складних бюджетних питань у зручних форматах: з численними інфографіками, схемами та даними про бюджет конкретної ОТГ, завдяки чому легко зрозуміти весь бюджетний процес навіть не фахівцям.

«Спочатку ми спільно з громадами готуємо зразковий варіант Бюджету для громадян. Надалі громади уже самостійно будуть розробляти та поширювати Бюджети для громадян щороку серед мешканців”, – пояснює експертка Партнерства Тетяна Романова – “Це новий для України механізм публічності. Але, як показує практика, дуже дієвий”.

 Вулична акція у Новопразькій громаді проходила в дуже дружній атмосфері. За допомогою "бюджетного сонця" жителі громади могли зрозуміти як розподілили бюджет цьогоріч. Використовуючи зерна пшениці, представники фінвідділу попросили населення показати, на що варто виділити більше видатків та озвучити свої пропозиції до бюджету. Лише за співпраці влади і громади, а метафорично сонця, зерен і якісного ґрунту співпраці можна створити красивий коровай, себто ефективний і збалансований бюджет, який задовольнить усі потреби громади.

Як результат, люди цікавились бюджетом громади, ставили спеціалістам питання та брали участь у всіх активностях. Під час акції було зібрано 20 пропозицій до бюджету. Всього учасників акції було біля 250 людей.

Щодо пропозицій до бюджету, то загалом місцевих жителів цікавили питання ремонт доріг, освітлення вулиць, організувати центральний вивіз сміття, облаштування спортивних майданчиків на території громади та зони відпочинку в громаді.

 

«Всі пропозиції, які до нас надійшли і ще надійдуть будуть детально вивчені та враховані при формуванні бюджету громади. Є ймовірність, що не всі пропозиції будуть включені в бюджет наступного року з причини обмеженості ресурсів. Але співучасть, активність і долученість до розподілу бюджету кожного для нас є дуже важливим – пояснює секретар селищної ради Гейко Василь Анатолійович.

Наразі збір пропозицій до бюджету громади на 2020 рік ще продовжується. Тому ті мешканці, які не встигли подати свої пропозиції – зможуть їх подати в письмовому вигляді в селищну раду за адресою: смт Нова Прага, вул. Центральна, 14, фінансово-економічний відділ.

Контактна особа для представників ЗМІ: Олена Кучер, тел. 098 679 95 00

*     *     *

Акція «Впливай на бюджет своєї громади!» проводилась Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» спільно з Новопразькою селищною радою в рамках програми DOBRE



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь