НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Алгоритм дій роботодавців у разі запланованого вивільнення працівників

Дата: 28.08.2019 14:59
Кількість переглядів: 1731

 

Фото без опису

 

Ви – роботодавець і маєте намір звільнити працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва? Зробіть це правильно! Чинним законодавством про зайнятість населення визначені певні процедурні зобов’язання, яких роботодавець повинен дотримуватися під час звільнення працівників.

У разі запланованого масового вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання повинні за два місяці до вивільнення в повному обсязі подавати територіальним органам державної служби зайнятості інформацію про заплановане масове вивільнення працівників (ст. 50 Закону України від 05 липня 2012 року № 5067-VI «Про зайнятість населення» (із змінами)).

Відповідно до статті підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання повинні за два місяці до вивільнення в повному обсязі подавати територіальним органам державної служби зайнятості інформацію про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, скороченням чисельності або штату працівників (вивільнення по пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України).

Наказом Міністерства соціальної політики України від 31 травня 2013 року № 317, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 року за № 989/23521, затверджено форму звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці» та Порядок подання форми звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці». До форми звітності включається інформація про найменування професій (посад) працівників, кількість осіб, яких передбачається вивільнити, заплановану дату вивільнення (із зазначенням дати наказу про попередження працівників).

Критерії масового вивільнення працівників визначені статтею 48 вказаного Закону. Масовим вивільненням (крім випадку ліквідації юридичної особи) є одноразове або протягом:

  • одного місяця вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві з чисельністю від 20 до 100 працівників, вивільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві з чисельністю від 101 до 300 працівників;
  • трьох місяців вивільнення 20 і більше відсотків працівників на підприємстві незалежно від чисельності працівників.

Консультації з питань подання форми звітності № 4-ПН є можливість отримати у відділі організації надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості (тел.: (0522) 22-15-41), міськрайонних центрах зайнятості та місцевих філіях обласного центру зайнятості. Інформація щодо подання звітності розміщена також на Інтернет-сторінці обласного центру зайнятості (адреса www.kid.dcz.gov.ua) та у рубриці «Електронний кадровий клуб» на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у соціальній мережі Facebook.

Примітка. Відповідно до статті 20 Закону України від 01 березня 1991 року № 803-XII «Про зайнятість населення» (був чинним до 01 січня 2013 року) підприємства мали подавати до центрів зайнятості інформацію про всіх працівників, що були попереджені про наступне вивільнення. Згідно норм чинного закону про зайнятість підприємства мають інформувати центри зайнятості тільки про випадки масового вивільнення працівників.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь