НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

ІНФОРМАЦІЯ ВІД ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

Дата: 22.05.2019 16:24
Кількість переглядів: 602

Фото без опису

Знайди своє місце на ринку праці: центри професійно-технічної освіти ДСЗ запрошують на навчання


     Якщо Ви вирішили здобути нову професію чи підвищити свою кваліфікацію – Ви маєте можливість за сприяння служби зайнятості пройти професійне навчання як у навчальних закладах області чи на виробництві, так і у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості,  та прискорити подальше працевлаштування.

Такі центри функціонують у  Дніпропетровській, Донецькій, Львівській, Луганській, Одеській, Івано-Франківській, Рівненській, Сумській, Харківській,  Полтавській та Херсонській областях.

Навчальні центри державної служби зайнятості (ЦПТО ДСЗ) мають великий спектр ліцензованих професій та напрямів підготовки робітників для таких галузей економіки як: промисловість, будівництво, агропромисловий комплекс, транспорт і зв’язок, сфера послуг.

Здобуття професійно-технічної освіти у ЦПТО ДСЗ здійснюється за денною формою навчання, на курсах цільового призначення. Запроваджуються новітні форми: дуальне навчання, дистанційне, відеоконференції. В Одеському та Рівненському центрах працюють державні кваліфікаційні комісії з підтвердження результатів неформального навчання за професією «кухар». Тобто, є можливість працівникам без освіти підтвердити рівень своїх знань та вмінь і отримати свідоцтво державного зразка про присвоєння кваліфікації.

На слухачів очікують затишні зали бібліотек, комфортні умови проживання. Навчальні кабінети, майстерні та лабораторії, облаштовані сучасним високотехнологічним обладнанням і устаткуванням, що дозволяє отримати високий рівень кваліфікації. Завдяки професіоналізму викладачів та майстрів виробничого навчання, застосуванню сучасних педагогічних технологій, навчальний процес є якісним та ефективним.

З метою здобуття слухачами практичних навичок, центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості використовують сучасну матеріально-технічну базу з найсучаснішим виробничим обладнанням та устаткуванням. Завдяки застосуванню новітніх навчальних технологій, сучасних андрагогічних методик, рівень підготовки випускників ЦПТО є таким, що дозволяє  під час навчання адаптуватися до умов виробництва, режиму роботи, а також планувати свою подальшу трудову кар’єру.

Орієнтовні графіки організації професійного навчання у навчальних закладах області, ПОУ та  центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості  постійно розміщуються на веб-сторінці обласного центру зайнятості у рубриці «Навчання» підрубриці «Співпраця з навчальними закладами та ПОУ».

Після закінчення професійного навчання та підвищення кваліфікації за напрямами підготовки, слухачам присвоюється відповідна кваліфікація, розряд (категорія, клас) і видається документ про освіту державного зразка.

 Для безробітних громадян, які зареєстровані в державній службі зайнятості, професійне навчання здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

 

Про особливості добору водіїв таксі

 

Відповідно до статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавці мають право проводити добір працівників безпосередньо або через державну службу зайнятості чи суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні.

При користуванні послугами державної служби зайнятості інформація про попит на робочу силу (вакансії) подається до базового центру зайнятості (філії обласного центру зайнятості) відповідно до вимог Порядку подання форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» за формою звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

При доборі водіїв таксі та заповненні форми звітності № 3-ПН слід враховувати, що найменування професії має відповідати Національному класифікатору України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» – «Водій автотранспортних засобів» (код 8322).

Основні завдання водія встановлюються роботодавцем, у тому числі з урахуванням норм, визначених випуском 69 «Автомобільний транспорт» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (затверджено наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 14.02.2006 № 136) – в залежності від категорії транспортних засобів. Так, водій категорії «B» повинен виконувати вимоги правил дорожнього руху, правил перевезень вантажів, пасажирів та багажу, забезпечувати належний технічний стан автотранспортного засобу. Водій повинен знати порядок і умови перевезення пасажирів і багажу, характер впливу природних умов (дощ, туман, ожеледиця та інше) на безпеку руху, порядок проведення технічного обслуговування.

Особливі вимоги щодо водіїв таксі визначені також Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 № 1001 (із змінами).

 

Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості

 

На Кіровоградщині на кожну вакансію черга з чотирьох осіб

Ситуація на ринку праці Кіровоградської області характеризується постійним попитом на фахівців (8,6%), на працівників сфери торгівлі і послуг (9,7%), на кваліфікованих робітників з інструментом (22,5%) та на робітників з обслуговування, експлуатації і контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування і машин (22,7%).

Станом на 01 травня 2019 року кількість вакансій у базі даних центрів зайнятості області становила майже 2,9 тис. од.

У  середньому  на одну  вакансію  претендувало  4 особи: серед кваліфікованих робітників з інструментом на одну вакансію претендувало  2 особи, серед робітників з обслуговування технологічного устаткування – 3 особи,  серед фахівців – 4 особи, серед кваліфікованих робітників  сільського господарства – 5 осіб, працівників торгівлі та сфери послуг – 8 осіб, серед технічних службовців – 10 осіб.

Станом на 16 травня 2019 року кількість вакансій у базі даних Олександрійського міськрайонного  центру зайнятості  становила   46  од.

У  середньому  на одну  вакансію  претендувало  10 осіб.

Відділ статистики та прогнозування Кіровоградського обласного центру зайнятості

 

Громадські та інші роботи тимчасового характеру  шлях до працевлаштування безробітних.

 

В умовах дефіциту якісних вакансій та гострої конкуренції на ринку праці все більшої ваги набувають громадські та інші роботи тимчасового характеру один із напрямків активної політики зайнятості населення. Чому ж такого виду роботам відводиться важлива роль? Аргументи досить переконливі. Завдяки їм можна пом'якшити або випередити наслідки безробіття, крім того вирішуються нагальні питання соціального розвитку територіальних громад. У січні – квітні 2019 року тимчасовою зайнятістю було охоплено 39 безробітних громадян (в т.ч Новопразької селищної ради  – 12 осіб), які перебували на обліку в Олександрійському міськрайонному центрі зайнятості.

Громадські роботи загальнодоступні види некваліфікованих робіт, а також кваліфіковані роботи, які організовуються з метою надання додаткової соціальної підтримки та забезпечення тимчасової зайнятості осіб, які шукають роботу.

Залишившись без роботи, людина втрачає не тільки засоби до існування, а й бажання працювати. А тривале безробіття часто відкидає людину «на узбіччя життя». У цих умовах саме громадські роботи відіграють важливу роль. Завдяки участі у них незайняті громадяни уникають психологічного стресу, соціальної деградації та дискваліфікації, натомість відчувають себе працездатними, повноцінними членами соціуму.

Крім того, на осіб, зайнятих на громадських роботах, поширюються соціальні гарантії, включаючи право на пенсійне забезпечення. Період участі у таких роботах зараховується до трудового стажу. Праця на договірній основі це реальна можливість відновити трудові та професійні навички, завоювати авторитет і повагу серед співробітників, мати заробіток. Факт, що особа не цурається будь-якої роботи, спрацьовує на користь безробітного. Громадські роботи стають своєрідним випробувальним терміном на шляху до постійної зайнятості.

Керівники багатьох підприємств району, на яких організовувалися тимчасові роботи, також пересвідчилися, що така форма співпраці зі службою зайнятості дозволяє залучити додаткову робочу силу для виконання нагальних тимчасових робіт.

Враховуючи, що користь від організації громадських та інших робіт тимчасового характеру для суспільства очевидна, служба зайнятості й надалі розвиватиме співпрацю у цьому напрямку з усіма зацікавленими сторонами соціального партнерства.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь